Telefont a három évesnek?

Azt már biztosan önök is észrevettétek, hogy a telefon, táblagép és társai, egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a kicsik körében is. De vajon tudjuk-e azt, hogy milyen ártalmas hatásai lehetnek, és mennyi kárt okozhatunk azzal, ha a kicsi kezébe adjuk?

Napjainkban egyre többször lehet azt hallani, hogy „Milyen ügyes ez a gyerek, mert még a tabletet is be tudja kapcsolni, és meg tudja nézegetni a képeket”. És amikor visszakérdezek, hogy mit szokott a tablet és a telefon nézegetésén és nyomogatásán kívül csinálni, akkor sokan azt felelik, hogy TV-t néz, este pedig megnézegetünk egy mesekönyvet, valamint néha kimegyünk délután a játszótérre.

De sajnos ez nem elég! És ezen ön, szülőként is sokat változtathat, ám az lenne a legjobb, ha mindezt megelőzné! Hogy miért? Hát csak azért, mert:

  1. azon kívül, hogy a gyerkőc megtanulja bekapcsolni a készüléket, tud vele fényképezni, és tudja az ujjával pörgetni a képeket a képernyőn, nem tanul meg szépen enni, nem tanulja meg a színeket stb. És én úgy gondolom, hogy ez lenne az elsődleges ebben a korban,
  2. rengeteg inger érheti a műszaki kütyük által, ami akár alvászavart is okozhat
  3.  nem helyettesíti a szülőt (és ez a legfontosabb érv)

Sokan azt mondják, hogy egyszer úgyis meg kell tanulnia ezeket a készülékeket használni, hiszen ilyen világban élünk… Ezzel magam is egyet értek, hiszen már az iskolákban is egyre intenzívebben használják a számítógépet, valamint lassan el sem lehet engedni a gyereket telefon nélkül még a szomszédba sem. De muszáj már egy bölcsődés vagy  kis óvodás gyermek kezébe adni ezt a „tudást”? Bőven elég lenne, ha iskolásként tanulná meg ezek használatát, nem maradnak le semmiről! Tehát azon kívül, hogy a szülő büszkén mutatja, hogy milyen ügyesen használja már az okostelefont a gyermeke, nem sok haszna van ebben a korban.

Azt javaslom mindenkinek, hogy vigye el a cica a telefont, veszítsük el a TV távirányítóját, olvassunk együtt több mesét, televízió helyett vegyük elő a diavetítőt, amit mi is annyira szerettünk, és nem utolsó sorban: töltsünk minőségi időt  a gyermekeinkkel!

Bagi Krisztina
csaladinapkozi.com