Apgar-teszt: az újszülöttek első tesztje

Fotó: gettyimages.com

Felsír-e az újszülött? Nem szenved-e zavart az oxigénellátása, ami kihathat a fejlődésére? Szülést követően az anya és az apa első aggódó kérdése az, hogy egészséges-e a megszületett gyermekük, minden rendben van-e vele.

Az újszülöttek születés utáni általános állapotának gyors, egyszerű, számszerű jellemzésére szolgál az ún. Apgar-teszt. Az amerikai altatóorvosnő, Virginia Apgar által 1952-ben kidolgozott teszt egy 1-től 10-ig terjedő egész számmal írja le a világra jött gyermek általános állapotát/egészségét. A teszt, ami egyfajta életrevalósági vizsgálat összegzésének is tekinthető, öt szempont alapján vizsgálja a kicsiket:

  • légzés (0-1-2 pont)
  • szívműködés, szívfrekvencia (0-1-2 pont)
  • bőrszín (0-1-2 pont)
  • izomtónus (0-1-2 pont)
  • reflexek (0-1-2 pont)

Minden az öt vizsgált életjelenségre 0, 1 vagy 2 pont adható. A bőrszínt példaként hozva: ha a születést követően a bőrszín nem rózsás tónusú, hanem enyhén kékes, akkor a maximálisan kapható 2 pont helyett csak 1-et kap a gyermek. Amennyiben valamennyi paraméterre a maximálisan adható két-két pontot kapja a baba, akkor adódik a maximális összegként elérhető 10-es Apgar-érték. A 10-es Apgar-érték esetén nincs ok aggodalomra, de a 9-es és 8-as értékek esetén sincs általában szükség további beavatkozásra. Alacsony értékeknél (0-4 Apgar-érték) az újszülött intenzív osztályra kerül, ahol életmentő beavatkozásokra is sor kerülhet.

Minden újszülött estén kétszer végzik el az Apgar-tesztet

Az elsőt közvetlenül a születést követően, a másodikat pedig öt perc elteltével. Mindkét értékek szokás feltüntetni a gyermek egészségügyi kiskönyvében, hogy az a későbbiekben is visszakereshető legyen. A második érték sokszor megnyugtatásul szolgálhat, mert ha az 8 vagy a fölötti, akkor az egyfajta jelzés arról, hogy az újszülöttnek sikerült alkalmazkodni a születést követő körülményekhez. Nehéz szülést/születést ugyanis előfordulhat, hogy az újszülöttek csak néhány perc elteltével „térnek magukhoz”. Azt is figyelembe kell venni, hogy hányadik terhességi hétben születik meg a gyermek, mert például koraszülötteknél a légzés beindulása később következik be.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész