Sok nőt érint az endometriózis

A betegség sokba kerül mindenkinek: 2012 áprilisában publikálták a Human Reproduction című szaklapban azt az átfogó kutatást és annak eredményeit, mely az endometriózissal járó direkt és közvetett költségeket mérte fel.

Az ENDOCOST vizsgálatában 10 ország 12 endometriózis-központja vett részt, 909 páciens kérdőíves kikérdezésével. Hazánkban a kutatás vezetője Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának laparoszkópos csoport vezetője volt. A számadatok kijózanítóak: mint kiderült, átlagban 9579 euróba, vagyis 3 millió forintba kerül egy endometriózisos nő évente. Ennek az összegnek mindössze a harmadát teszik ki a tényleges egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát pedig a munkából való kieséssel járó kiadások.

Női Egészségért Klub

A betegséget és az azzal járó megrázkódtatásokat ismerve hosszú évek fájdalmas menstruációi, görcsös fájdalmai és szenvedése után, túl számtalan vizsgálaton és műtéten három endometriózissal küzdő fiatal nő, Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla úgy döntött, hogy érintettként hangot ad annak, amit átélt és tapasztalt, mégpedig azért, hogy a lehető legkevesebb nőnek, illetve családjának kelljen hasonlót megélnie. Alapítottak egy „Női Egészségért Klubot”, ahol az endometriózissal, illetve más női betegségekkel küzdők, barátaik, családjuk gyakorlati tippeket, tanácsokat kaphatnak online vagy akár személyesen is.

Az Egészségklub weboldala (www.noiegeszsegert.hu) és Facebook oldala (www.facebook.com/noiegeszsegert) is elérhető az érdeklődők számára. A szervezők ezeken a felületeken keresztül teszik elérhetővé az általuk szervezett ingyenes klubnapok, felvilágosító előadások, az általuk javasolt terápiás lehetőségek, receptek, tippek, praktikák és szakemberek, illetve szakorvosok elérhetőségét, akiket eredményeik és saját tapasztalataik alapján ebben a témában a legjobbnak tartanak Magyarországon. Az elmúlt 4 évben saját erejükből és erőforrásaikból finanszírozva vettek részt főiskolák, egyetemek, civil szervezetek és önkormányzatok által szervezett egészségnapokon, előadásokkal, workshopokkal, elsősorban Budapesten.

  • Együtt könnyebb!

„Napjaink rohanó világában, nincs időnk magunkra, nem tudjuk megélni nőiességünket, amely különböző női betegségek kialakulásához vezethet. Elveszett a nők együtt, egymással töltött idejének értéke. Azt szeretnénk, ha mi nők jobban figyelnénk magunkra, ismernénk saját testünk működését és időben észrevennénk a változásokat. A Női Egészségért Klub elhivatott az egészséges életmód, a nőiség támogatása irányában. Hisszük, valljuk, hogy EGYÜTT KÖNNYEBB!’” – szól mottójuk.

Annak érdekében azonban, hogy az endometriózis megelőzésében, vagy más női hormonális jellegű problémák időben történő felismerésében és gyógyításában komolyabb eredmények szülessenek, szélesebb körű aktivitásra és kommunikációra van szükség. Ennek érdekében a Női Egészségért Klub ingyenes ismeretterjesztő és tájékoztató egészségnapot szervez 2014. október 4-én, a fővárosban,neves előadók közreműködésével és ingyenes makrobiotikus desszertkóstolóval.

A rendezvény háziasszonya: Vámos Erika (TestŐr).

Részletes programról ITT olvashat.

NőiEgészségért