Kell a röntgen a kicsiknek vagy nem?

Röntgenezzék meg? Miért kell megröntgenezni? Még meg sem röntgenezték a gyereket!
Ilyen és ezekhez hasonló panaszok és kérdések áradata hangzik el naponta az anyukák szájából, Nahm Krisztina radiológus főorvos doktornő, az Ablak a Pocakra Ultrahang Stúdiójának rendelőjében.
Mindenki tudja, hogy a röntgensugárzás az egészségre ártalmas, kerülni kell a felesleges vizsgálatokat. A szervezet nem felejti el az előző felvételek sugárterhelését, ezek az életünk során összeadódnak.

Mindannyian úgynevezett háttérsugárzásban élünk nap mint nap, de ezek mértéke szerencsére kicsi

A hagyományos röntgenfelvételek sugárterhelése sem túl nagy, a CT vizsgálatok nagyobb sugárdózissal járnak, de sugárzással terheli a szervezetünket az izotóp vizsgálat is. Minden ionizáló sugárzással járó vizsgálat előtt a beküldő orvosnak mérlegelni kell, mi okoz több bajt, a sugárterhelés vagy a vizsgálat elmaradásából származó információ elvesztése.

Néhány területen a hagyományos röntgent kiszorította az ionozáló sugárzástól mentes ultrahang diagnosztika. A legfontosabb ilyen terület a 6 hetes csecsemők csípő szűrése. A modern ultrahang készülékekkel jobb eredményt érünk el, mint a röntgen felvételekkel.

Amikor nem kell elkapkodni a röntgent

Leggyakoribb röntgenvizsgálat a mellkasfelvétel. Nem árt tudni, hogy a klinikai tünetek (láz, fájdalom, levertség, köhögés) kb. 24 -48 órával előbb jelennek meg, mint a röntgenképen a tüdőgyulladás. Tehát túl korán nem röntgenezni, hanem kezelni kell a gyereket, és ha nem javul a várt mértékben az állapota, akkor 4-5 nap múlva érdemes elkészíteni a mellkasfelvételt. Ha gyógyul a gyerek, akkor felesleges a felvétel, hiszen a másik alapelv, hogy a klinikai gyógyulás után még napokig látható a mellkasfelvételen a beszűrődés. Tehát rövid szakzsargonnal élve a kezdetkor a röntgenkép késik a klinikumhoz képest, a gyógyulás pedig előbb következik be, mint a felvételen.

Másik igen gyakori felesleges vizsgálat az orrmelléküreg felvétel. Az arcüreg 1 éves kor alatt alig ujjbegynyi és nehezen látható, a kicsi gyerek pedig nyugtalan, a felvétel ezért sokszor értékelhetetlen. A homloküreg 6 éves kor körül kezd el fejlődni, tehát 2-3 éves gyereknek nem is lehet homloküreg-gyulladása. Mindezek fényében érthető, hogy a speciális fülészeti felvételeket kiszorította a gyakorlatból a CT és MR vizsgálat. Ezek sokkal informetívabbak, és kevésbé macerás az elkészítésük is.

A kicsi, rosszul fejlett csecsemők csontkór meghatározását is ma már ultrahang vizsgálattal végezzük.

A gyomor- bélrendszer vizsgálatában is csak nagyon ritkán alkalmazzuk a röntgent, helyette ma már az endoszkópia sokkal több információt szolgáltat.

Speciális kérdések megoldásában is segíthet az ultrahang, így a kicsi csecsemők „gyomorszáj„ szűkülete, a vakbégyulladás, egyes súlyos bélfali gyulladások, az „invagináció” jól vizsgálhatók, de sok betegség rejtve marad , az ultrahang nem alkalmas pl. a nyombél és a gyomorfekély kimutatására.

Amikor azonban indokolt a röntgen

A baleseti sebészetben jelenleg is az egyik leggyakrabban használt eljárás a röntgenfelvétel. A végtagcsontok törése, az ízületek ficama jól látható, kezelhető a felvételek alapján, de az ízületek egyes részei a röntgenfelvételen nem ábrázolódnak, jól láthatók viszont ultrahanggal.

Csecsemők és kisgyerekek egyes betegségeiben szükségessé válhat a CT vagy MR vizsgálat elvégzése

Sajnos ezek a vizsgálatok mozdulatlanságot igényelnek, ezért el kell altatni a gyereket, ez újabb „altatásos” szövődmények veszélyforrása lehet, ilyenkor megint mérlegelni kell, hogy arányban áll-e a vizsgálattól kapott információ a veszélyekkel.

Nem egyszerű dolog sokszor dönteni a kicsi betegek sorsáról, ezért ha a legkisebb aggálya is van a kedves szülőnek, akkor beszélje meg őszintén a gyerek kezelőorvosával, hiszen mindkettőjük közös érdeke, hogy a gyerek minél előbb meggyógyuljon!

Dr. Nahm Krisztina
radiológus főorvos,
Ablak a Pocakra Ultrahang Stúdió