A legkisebbek bőre, különös gondozást igényel

Egy kisbaba megszületése mind a szülők, mind a család többi tagja számára óriási öröm. Vannak olyan feladatok, amelyekkel azonnal szembesülni kell; a baba sír, meg kell fejteni, hogy most enni szeretne, a hasa fáj, pelenkacserére van szükség, vagy egyszerűen „csak” az anyukáját szeretné maga mellett tudni. A létfenntartáshoz szükséges feladatok után viszont azonnal a bőrápolás következik. Milyen gyakran és mivel fürdessük, hogyan kezeljük a köldökcsonkot, mit kenjünk a popsijára, hogyan mossuk a haját? Ráadásul minden kicsi bőre más, még a testvérek esetében is nagy eltérések lehetnek. Ha pl. extrém száraz a bőre, vagy az első hetekben pattanások vannak az arcán, érdemes a védőnővel, szükség esetén bőrgyógyásszal konzultálni, de vannak olyan bőrápolási tanácsok, amelyek minden picire érvényesek.

Az érett újszülöttek és csecsemők bőrének szerkezete megegyezik a felnőttekével, de vannak alapvető különbségek. A babák bőre vékonyabb, hólyagos reakcióra hajlamosabb. Sérülések és egyes bőrbetegségek esetében mind a kezelés, mind a betegség lefolyása szempontjából ezt is figyelembe kell venni. Két éves korig a verejtékmirigyek működésének szabályozása még nem tökéletes, mind a meleg, mind a hideg időben oda kell figyelni arra, hogyan öltöztetjük fel a kisgyermeket. Különösen az első gyermekes szülők hajlamosak a túlöltöztetésre, de általánosságban is ez a gyakoribb. Ha a pici már járni tud, sokkal többet mozog, mint egy felnőtt. Ennek megfelelően kevesebb ruhát kell ráadni, mint amennyit magunk felveszünk.

A kisgyermekek bőre a fényvédelemre sem képes

A felnőtt bőr az UV fény ellen részben a szaruréteg megvastagodásával részben fokozott pigment termeléssel reagál. Mivel a gyermekbőr erre még nem alkalmas, a szülőknek kell gondoskodni arról, hogy a kisgyermekek ne égjenek le. Fontos, hogy borús időben vagy télen is gondoljunk arra, hogy a ruhából kilátszó bőrt védeni kell a napfénytől. Annál is inkább, mivel az UV-fény erősebb a magaslati helyeken, és a visszaverődő fény is hozzáadódik a napfény hatásához. A gyermekek számára is alkalmas fényvédő készítményt már fél órával azelőtt a bőrre kell kenni, mielőtt a kicsit a napra vinnénk.

Külön figyelmet érdemel a gyermekek fürdetése és hajmosása

Olyan, kifejezetten részükre kifejlesztett fürdető szert kell használni, amely nem szárítja a baba bőrét. Ha hosszasan szeretne pancsolni, tegyünk a vízbe fürdőolajat, ami gondoskodik a bőr visszazsírozásáról. Különösen igaz ez a száraz bőrű és az ekcémás vagy ekcémára hajlamos babákra. Az ő bőrük a megfelelő fürdetésen kívül is rendszeres ápolást igényel. Ha az ekcéma tünetei már megjelentek, bőrgyógyászhoz kell fordulni. A tünetmentes időszakokban azonban, amikor a bőr csak száraz, rendszeres „zsírozásra” van szükség. Erre a célra gyógyszertárakban vény nélkül is kaphatók természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények.

A hajmosás sok babánál a fürdetés sarkalatos pontja, esetleg félnek is tőle, különösen, ha csípi a szemüket a sampon. Legjobb, ha a piciket már a születés után szoktatjuk ahhoz, hogy az arcot érő tiszta víz nem szükséges rossz, hanem természetes. Később, amikor a hajmosáshoz már sampont használunk, olyat válasszunk, amely nem csípi a baba szemét.

Az az érzékeny babapopsi

Addig, amíg a pelenkázásra van szükség, természetes, hogy ezt a területet a speciális körülmények miatt speciálisan kell ápolni, védeni is. Annak ellenére, hogy a ma használatos pelenkák alatt már nem ázik fel az érzékeny bőrfelület, minden pelenkacserénél be kell kenni a popsit erre a célra kifejlesztett védő hatású krémmel, kenőccsel. Előfordul, hogy a leggondosabb ápolás ellenére is kipirosodik a baba popsija, esetleg hólyagok, hámfosztott területek, kis csomók jelennek meg rajta. Ebben az esetben bőrgyógyászhoz kell fordulni, mert nem csak gombás fertőzés, hanem egyéb betegség jele is lehet a pelenkás területen megjelenő kiütés.

Dr. Vass Ilona

bőrgyógyász