Kiruccanás az erdőbe

Városi ember lévén valamennyire már én is eltávolodtam a természettől… Folyók, vízesések, tavak, tengerek erdők, rétek sajnos néha oly elérhetetlennek tűnnek. Szinte már csak a tévé képernyőjén keresztül elevenednek meg. Pedig ha vesszük a fáradtságot, talán nem is kell olyan messzire menni, hogy részünk legyen egy kis csodában.

Sétálni mentem a kisfiammal. Zord idő volt, mégis beöltöztünk, és elindultunk. A közeli parkerdőbe mentünk el. Ő ült a kis motorján, én meg hol szaladtam mellette, hol fékezve őt terelgettem, mint tyúkanyó a csibéjét. Alig vártam, hogy végre magunk mögött hagyjuk a forgalmas utakat, ami azért veszélyes is egy-egy ilyen babamotorozós mutatványhoz. Az erdő zord komorságával várt. Az ősz és a tél határán az erdő nem a legszebb arcát mutatja. Ilyenkorra a falevelek már mind lehullnak, és a fák csupasz ágaival ágaskodnak a szürke égbolt felé. Az ösvények kicsit sárosak, a nyirkos hideg áthat mindent. Mégis, az erdőnek ez az arca is magával ragadott minket.

Sétáltunk, és szemlélődtünk

Kipirosodott arccal, de jól beöltözve szippantottuk be a hideg levegőt. A leheletünk fehér füstként illant el. Kisfiam ide-oda szaladgált és majd átölelte a környezetet annak minden apró részletével. Megállt, fülelt, a távoli vonat zakatolását hallgatta, no meg a kutyák elhaló ugatását. Nézte a zörgő faleveleket és a suhogó fákat, bokrokat. Egyik percben szaladt, a másikban rezzenéstelenül figyelt. Odaszaladt egy kidőlt fatörzshöz és minden kreativitását bevetve felmászott rá. Billegve átegyensúlyozott egyik végéből a másikba, az én segítségemmel. Aztán amikor fáradni kezdett, a nyakamba vettem, és úgy folytattuk utunkat. Kényelmesen hintázott odafenn lépésem ritmusára.

Ahogy őt figyeltem, én is más szemmel kezdtem nézni az erdő világát. Hagytam, hogy a csend és a friss levegő szétáradjon bennem. Leguggoltam, és kisfiam „szintjéről”, gyermekszemmel kezdtem nézelődni. Elsimultak a vonásaim. A belül zakatoló gondolataim végre elhallgattak. Kiszorította őket a pillanat varázsa. Ott voltam, jelen voltam.

Egy újabb élmény, amit a kisfiamnak köszönhetek.
1. Egyedül nem merészkedem volna ki ebben az időben az erdőbe. Túl kényelmes vagyok sokszor ezekhez a kalandokhoz. Miatta azonban megtettem.
2. Még ha el is mentem volna, a séta valószínűleg arról szólt volna, hogy a legkülönbözőbb témákról folytatok „beszélgetést” önmagammal, miközben nem is tudom befogadni az erdő szépségét.
3. Az ő pajkosságát figyelve kedvet kaptam, hogy „csatlakozzak” a játékához. Ahogy pedig hagytam a gyermeki énem előbújni, egy igazi mesevilág tárult elém is.
Ha némi áldozatot vállalva útra kelünk, magunk mögött hagyjuk kényelmességünket és komfort igényünket, és vállaljuk az ismeretlennel járó bizonytalanságokat, rejtett kincsekre bukkanhatunk…

A csoda ott van körülöttünk, a gyermekeink pedig segíthetnek abban, hogy felkutassuk minden formáját, fajtáját. Velük egész más szemmel élhetünk át pl. egy hétköznapi erdei sétát is… Csak figyeljünk és tanuljunk tőlük.

Outdoor mozgás tippek

 • Relax séta

Séta közben hallgass relaxációs zenét (mp3 lejátszóval, fejhallgatóval). Lélegezz mélyeket, gondolj arra, hogy minden kilégzéssel távozik minden feszültség belőled! Figyelmedet összpontosítsd a külvilágra! Tekints a távolba, a szemlélődéssel állítsd le a belül kavargó gondolatokat! Vedd észre a szépet magad körül!

 • Lazító séta

Séta közben néhány lazító-nyújtó gyakorlatot végezhetsz. Mindegyik gyakorlat közben figyelj a mély légzésre! Hangold össze a mozdulatokat a lépéssel és a be és kilégzéssel! Ismételj minden gyakorlatot 10-szer!

 1. fejbillentés balra, jobbra,
 2. fejkörzés balra, jobbra csak előre (hátra nem),
 3. vállemelés fel, majd leengedés,
 4. vállkörzés előre, hátra,
 5. hát domborítása és homorítása,
 6. lábujjhegyen járás, sarkon járás.
 • Kocogás

Séta helyett kocogj! Végezd az alábbi gyakorlatokat!

 1. 10 lépés járás, 10 lépés futás (ismételd 10-szer)
 2. 10 lépés járás, 10 lépés térdemeléssel futás (ismételd 10-szer)
 3. 10 lépés járás, 10 lépés futás, 10 lépés térdemeléssel futás (ismételd 5-ször)
 4. 10 lépés járás, 10 lépés sarokemeléssel futás (ismételd 10-szer)
 5. 10 lépés járás, 10 lépés futás, 10 lépés sarokemeléssel futás (ismételd 5-ször)
 6. 10 lépés járás, 10 lépés futás, 10 lépés térdemeléssel futás, 10 lépés sarokemeléssel futás (ismételd 5-ször)

Csoba Ildikó
testnevelő tanár

kismama

www.tuttifitti.hu