A sikeres szoptatásért

Agyunk karmestere az agyalapi mirigy, ami testünk működéséhez elengedhetetlen. Itt tárolódó legcsodálatosabb hormon az oxitocin, amit szeretet hormonnak is szoktak nevezni. Ez a hormon játszik szerepet a születés után kialakuló anya-gyermek szoros kapcsolatban. Az anyaság csodája az anyatej is sok szempontból az oxitocinnak köszönhető.

Kis szoptatásélettan

Ezt a semmivel nem helyettesíthető táplálási módot két hormon, a prolaktin és az oxitocin segíti, melyek elengedhetetlenül szükségesek a sikeres szoptatáshoz. A tejleadó reflex kiváltásában az oxitocinnak van szerepe. Szoptatás vagy fejés megkezdésekor a bimbóudvaron sűrűn elhelyezkedő idegsejtek stimulálódnak. Innen az anyai szervezet idegpályáin keresztül az ingerek eljutnak az agyba, az agyalapi mirigybe, ahol beindul az oxitocin kiválasztása. A hormon a véráramon keresztül jut el az emlőmirigyekbe, összehúzza a mell simaizom sejtjeit és a tejcsatornákba préseli a termelődő anyatejet. A tejcsatornák bimbón lévő nyílásain keresztül az anyatej a baba szájába, vagy fejéskor a mellszívó tartályába ürül.

A szoptató édesanyák mellét nem egyszerű vizsgálni, mert kontrasztanyagot bevinni, a tejcsatornát tükrözni ebben az életszakaszban ellenjavallt. Nagy felbontású ultrahangos képalkotó módszerekkel azonban már pontos képet kaphatunk a mell állományáról. Így került pontosításra az is, hogy a szoptató édesanyáknál átlagosan 5-9 tej-főcsatorna nyílik az emlőbimbó felszínén, amin keresztül ürül az anyatej. A tejcsatornák átmérője átlag 2 mm, de ezek átmenetileg képesek kitágulni. Különösen igaz ez a bimbó közelében a bimbóudvar területén lévőkre azért, hogy át tudják engedni a tejleadó reflex hatására érkező nagyobb tejmennyiséget is.

Fájdalom megelőzése

A tejleadó reflex eredményesen csak akkor váltható ki, ha nem érez a mama fájdalmat szoptatáskor illetve fejésnél sem. Szoptatáskor a baba helyes testhelyzetbe történő mellre helyezésével és megfelelő mellre tapadásával, fejésnél pedig stimuláló üzemmóddal is rendelkező mellszívó használatával előzhető meg a fájdalom. A stimuláló üzemmód lényege, hogy gyors kis szívóerejű szívások hatására 1-2 perces fejés következményeként az inger eljut az agyba, ahol beindítja az oxitocin termelést, ez a véráramon keresztül bekerül a mell szöveteibe is és ugyan úgy, mint szopásnál kiváltódik a tejleadó reflex aminek hatására ürül a kincset érő anyatej.

Melyik a jó mellszívó?

A La Leche Liga a szoptatni kívánó anyákat támogatja, informálja világszerte. Olyan mellszívókat tartanak hatékonynak, amelyek a csecsemő természetes szopását utánozzák. A babák ösztönösen úgy szopnak, hogy először kisebb gyors mozdulatokat tesznek, hogy beindítsák a tejleadó reflexet, amit azok a mellszívók tudnak leutánozni, amelyeknek van stimuláló üzemmódja is.

Csak nyugodtan

Sikeresebb, tartósabb lesz a szoptatás, ha figyelnek arra, hogy ne érezzenek szoptatáskor és fejéskor fájdalmat, ne idegeskedjenek és babájukra koncentráljanak.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő