Bébik, kicsik és nagyok

A fogzás és az ételek bevezetésének folyamata

Fotó: 123rf.com

A tápszeres babáknál 4 hónapos korban, de a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél 6 hónapos korban mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást. A fogzás idejében és a fogzás menetében nagy egyéni variációk lehetnek. A kisbaba fogai általában 6. hónapban kezdenek előbújni.

Először az alsó két metsző, majd a felső metszők tőrnek át. A fogzás megélésében is nagy egyéni különbségek lehetnek. Vannak olyan „jó babák”, akiknél az etetéskor a kanál megcsörrenése hívja fel a figyelmet, hogy kibújt egy fog. A csecsemők jelentős része megszenvedi a fogzást. Ilyenkor a babák nyűgösebbek, hőemelkedés, lazább széklet kísérheti. Sem a magas láz, sem a kiütés nem tünete a fogzásnak. A fogzás gyakran legyengíti a babákat és ebben az időszakban hajlamosabbak a felső légúti fertőzésekre, gyakran folyik az orruk, náthásak lesznek, ami több hétig is eltarthat.

Fotó: 123rf.com

A fogzás egy normális élettani folyamat, ezért rendszeresen paracetamol vagy ibuprofen készítmény adása nem ajánlott. Előnybe kell részesíteni a helyi érzéstelenítők alkalmazását. A fogak megjelenése után minden szülő szeretné a rágásra megtanítani gyermekét. A rágás elsősorban nem azon múlik, hogy hány foga van a babának, hanem azon, hogy az idegrendszere érett-e rá. A fogak ebben az esetben segédeszközök számára.

Nyolc hónapos kor előtt még biztosan nem érett a baba idegrendszere a rágásra, de általában 10-12 hónapos kor körül már igen. Ugyanúgy, mint a hozzátáplálásnál is, nagyon fontos, hogy lassan, fokozatosan és sok türelemmel szoktassuk őt, hogy ne legyen gond az ételek elfogadásával. Ebben az életszakaszban a baba már elég éretté válik ahhoz, hogy a szilárd ételeket is megegye. A nyelvében levő izmok segítségével a nyelve hegyéről a száj hátsó részébe tudja juttatni az ételt. Képes arra is, hogy mindezt a nyeléssel is összhangba hozza.

Fotó: 123rf.com

A daraboshoz való szoktatás elején célszerű csak a készített étel felét turmixolni, a másik felét pedig villával összetörni, és úgy adni neki a kettő keverékét. Eleinte lehet, hogy egy kicsit öklendezni fog, de ez normális; aztán később –ha elég türelmes az anyuka-szépen meg fogja szokni. A főzelékek részleges turmixolásával a darabos ételekhez kiválóan hozzá lehet szoktatnia babát. A főzelékek közül a cékla antioxidáns hatásával kiemelkedik. Az antioxidáns hatású élelmiszerek erősítik az immunrendszert, ellenállóbbá tesz a fertőzésekkel szemben. A céklában levő antioxidáns hatású festékanyag- a betain- vörösre festi a vizeletet és a székletet. Nem kellő gyakorlat esetén a szülők megijednek és véres vizelet, vagy széklet miatt keresik fel az orvosukat.

Etetéskor a babának is adjunk a kezébe egy kanalat, és meg kell mutatni, hogy hogyan kell a szájához emelni. Ha kézzel nyúl az ételhez az sem baj, hiszen a baba egyik érzékszerve a tapintás. A darabos étel bevezetésénél sok türelemre van szükség. Sohasem szabad egyedül hagyni a gyermeket az étkezésnél, csak felügyelet mellett ehet. Nagyon rossz szokás, hogy a kiságyban felügyelet nélkül majszol valamit a kisbaba. A darabos ételek félrenyelésekor köhögési roham, sőt fulladásos halál is bekövetkezhet.

A darabos ételek bevezetése után a főzelékeket kismértékben lehet fűszerezni. A fűszerek olyan növényből készült íz javítók, aminek hatására az ételek ízletesebbek lesznek, és könnyebben emészthetőek. A fűszert, ahogy a többi új ételt, szintén fokozatosan kell bevezetni. de nagyon kis mennyiségekben. 1 éves kor alatt a csípős, erős fűszereket kerülni kell.

Dr. Tausz István
házi gyermekorvos

Exit mobile version