Az anyatej tárolásának szabályai

Cumisüveg a fényben
Cumisüveg

Sok szoptató anya felkészül arra az időre, amikor kevesebb teje lesz, vagy már egyáltalán nem lesz, netán gyógyszerszedés miatt nem szabad szoptatnia. De az is előfordulhat, hogy csak pár órára elmegy otthonról az anyuka, emiatt másra bízza a gyermeke etetését, és szeretné, ha a távollétében is anyatejet kapna a babája. Ezek az anyukák lefejik a felesleges tejüket, és azt a felhasználásig tárolják.

Milyen körülmények között tárolva és meddig használható fel a lefejt tej?

A táblázat – különböző hőmérsékleteken – az anyatej maximális eltarthatósági idejét mutatja be

Tárolási hely, körülmény Hőmérséklet (ºC) Tárolási idő maximuma
Nem hűtőszekrényben 25 ºC felett 4-8 óra
16 – 22 ºC 10 óra
14 – 16 ºC 24 óra
Hűtőszekrényben 4 – 6 ºC 3 nap
0 – 4 ºC 8 nap
Fagyasztóban */**/*** -6 ºC 2 hét
-12 ºC 3 hónap
-18 ºC 6 -12 hóna
A hűtőszekrények hűtőteljesítményét csillagokkal (*) jelölik. Minden egyes csillag -6 °C-nak felel meg. Az egy csillag -6 °C-ot, a két csillag -12°C-ot, a három csillag -18 °C-ot jelent.
 

Minden esetben csak tiszta és a lefejés dátumával ellátott tárolóedénybe (tejtároló zacskóba) cumisüvegbe tett tejet szabad eltenni. Célszerű egyszeri felhasználásra alkalmas mennyiséget egy adagként elrakni. A tárolóedény legyen jól záró, sterilizálható (kifőzhető). Felhasználáskor elsőként a legrégebben eltett tejet kell elővenni.

A hűtőszekrényben történő tárolásnál ügyelni kell arra, hogy ne a hűtőszekrény ajtajában legyenek a tejtároló edények/cumisüvegek, mert a gyakori hűtőajtó-nyitogatás felmelegedéshez vezet, és ekkor a táblázatban megadott eltarthatósági idők már nem érvényesek.

Hogyan történik a tárolást követően a felhasználáshoz való előkészítés? Hogyan olvasztható/melegíthető az anyatej?

  • Az anyatej ideális fogyasztási hőmérséklete a testhőmérséklet, 37 ºC.
  • A hűtőszekrényben lévő hideg tejet összerázást követően fel kell melegíteni. A forralás, gáztűzhelyen, elektromos sütőben való melegítés remélhetőleg senkinek nem jut eszébe, ugyanis az az anyatej értékes hatóanyagait károsítaná. A mikrohullámú sütő egyenetlen felmelegedést hoz létre, lehetnek a tejben felforrósodott és hidegen maradt részek. Emellett, a mikrohullámok elektromágneses sugarak, amik befolyásolhatják a tejben található makromolekulák biológiai hatását, így a mikrohullám alkalmazása is kerülendő. A fokozatos felmelegítés érdekében célszerű tárolóedényestől meleg – kb. 50 ºC-os- vízbe állítani a tejet.
  • Lehet vásárolni speciális, cumisüveget melegen tartó készülékeket is, amik a cumisüvegbe töltött tej felmelegítéshez is használhatók.
  • A fagyott tejet fel kell olvasztani. A fagyott tej szobahőmérsékleten néhány óra alatt vagy „normál, pluszos” hűtőszekrényben egy nap alatt felolvad. Ha sürgős, akkor a felmelegítés érdekében célszerű tárolóedényestől meleg – maximum 40 ºC-os- vízbe állítani a fagyott tejet. A fagyott tej túl magas hőmérsékletre melegítése ahhoz vezet, hogy annak a szaga, íze megváltozik, nem valószínű, hogy azt a csecsemő el fogja fogadni. A fagyasztás után kiolvasztott tej szaga és színe egyébként is módosul kicsit.
  • Az egyszer már felolvasztott tejet újra visszafagyasztani nem szabad, azt egy napon belül fel kell használni.

  • Mielőtt a csecsemőnek adják a tejet, azt mindig össze kell rázni!

Tudni kell, hogy a tárolás során az anyatejnél szemmel látható változások is bekövetkeznek. A lefejéskor még homogén tej tárolás során szétválik, felül egy zsírosabb réteg különül el, esetleg a tárolóedényre egy tejszínszerű, zsíros perem rakódik ki, alul pedig egy vizes, áttetsző színárnyalatú rész található. Felhasználás előtt az anyatejet alaposan össze kell rázni, ekkor a szétválás megszűnik. Hidegen az összerázás sem vezet teljesen homogén rendszerhez, azonban a kb. 37 ºC-ra történő melegítést követően a homogenizálás könnyebben kivitelezhető.

Bár a legalacsonyabb hőmérsékletű fagyasztókban akár egy évig is tárolható az anyatej, nincs arra garancia, hogy azt a gyermek el is fogja fogadni és megissza. Az anyatej összetétele a tejelválasztás során rugalmasan alkalmazkodik a növekvő csecsemő/gyermek igényeihez; így az egy évvel korábbi anyatej-összetétel nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás.

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész