A szoptatás csökkenti az anya vérnyomását

Újabban olyan nemzetközi vizsgálatok eredményei jelentek meg, amelyek a szoptatás vérnyomásra kifejtett kedvező hatásáról számolnak be.

Bizonyított tény, hogy a szoptatásnak számtalan pozitív hatása van nemcsak a csecsemő, de az anya egészségére is. Ismert, hogy azoknál a nőknél, akik szoptattak/szoptatnak, a későbbiekben kisebb a petefészekrák és a mellrák kialakulásának a kockázata, valamint csökken az esély a 2-es típusú diabétesz megjelenésére. Szemmel látható pozitív hatása is van a szoptatásnak: gyorsabban eltűnik a szülést követően megmaradt „hasi zsír”.

Japánban 407 anya bevonásával végeztek klinikai vizsgálatot. Ez a vizsgálat elsőként támasztja alá statisztikai adatokkal is azt, amit már korábban sejtettek: a szoptatás a nőknél kedvezően befolyásolja a vérnyomást.

A vizsgálatba bevont nőkből három vizsgálati csoportot képeztek, aszerint, hogy szülést követően

1. kizárólagosan szoptatnak,

2. a gyermeküket tápszerrel táplálják, tehát nem szoptatnak,

3. a gyermeküket kevert módon táplálják, szoptatnak is a tápszer adása mellett.

A várandósság harmadik trimeszterében és a szülést követően egy hónap elteltével is megmérték a vizsgálatba bevont nők mindhárom csoportjának tagjainál a vérnyomást.

Szülést megelőzően a kismamák vérnyomásértékei (a későbbi csoportosítást figyelembe véve) nem tértek el egymástól. Szülést követően egy hónappal a mért szisztolés értékek (a vérnyomásnál megadott első számérték) a következők voltak:

1. a kizárólagosan szoptató anyáknál 118,4 ± 8,7 Hgmm;

2. a gyermeküknek csak tápszert adó anyáknál 122,0 ± 9,9 Hgmm,

3. a csecsemőjüket tápszer mellett szoptató anyáknál 120,6 ± 9,3 Hgmm.

Statisztikai elemzést követően megállapították, hogy a kizárólagos szoptatás alacsonyabb szisztolés vérnyomással jár együtt, mint a kevert vagy tápszeres táplálási módot folytató anyáknál jellemző szisztolés értékek. Érdekes módon szülést követően egy hónappal a diasztolés értékeknél (a vérnyomásnál megadott második számérték) nem találtak szignifikáns eltérést a nők említett három csoportja között.

A szoptatás vérnyomásra kifejtett kedvező hatását az oxitocinhormonnal magyarázzák. Korábban már állatkísérletekben, patkányokkal végzett kísérletekkel igazolták azt, hogy a tejelválasztásért felelős oxitocinhormon vérnyomáscsökkentő hatású is. 2012-ben elsőként az embereknél is igazolták azt, hogy a szoptatás óvja az anyákat a szív- és érrendszeri betegségektől, mivel csökkenti a vérnyomásukat.

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész