Ha szoptat az anya, ritkában lesz diabéteszes

Az anyának a szoptatás mellett való döntése hosszú távon befolyásolja a gyermek és az édesanya egészségét egyaránt. 

Napjainkban már bizonyított, hogy a szoptatás jelentősen hozzájárul a gyermek egészséges fejlődéséhez, illetve az édesanya szervezetére is jótékonyan hat. Kevésbé ismert azonban a szoptatásnak az a kedvező hatása, hogy az édesanyáknál az időskori, 2-es típusú cukorbetegség rizikóját csökkenti.

A szoptatás többféle módon is csökkentheti a nőknél a később kialakuló cukorbetegség kockázatát.

  • A tejelválasztás gyorsítja a cukor- és lipidanyagcserét.
  • A tejelválasztás fokozza az inzulinnal szembeni érzékenységet. Ez különösen fontos annak ismeretében, hogy az inzulinnal szembeni érzékenység elvesztése az időskori diabétesz egyik jellemzője.
  • Szemmel látható változásokat is okoz a szoptatás: kulcsszerepe van a terhesség alatt felgyülemlett hasi zsírmennyiség csökkentésében, a hasi zsír „eltüntetése” pedig a cukorbetegség ellen hat.

Schwartz és munkatársai 2010-ben megjelent munkájukban annak a vizsgálatnak az eredményeit közölték, amiben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a szoptatás a nőkben később esetlegesen kialakuló 2-es típusú cukorbetegség rizikójára. A 2233, különböző korú, gyermekes vagy gyermektelen nő bevonásával végzett észak-kaliforniai vizsgálat során figyelembe vették, hogy az anyukák szoptatták-e a gyermeküket, ha igen, akkor hány hónapig, illetve kizárólagos anyatejes táplálásban meddig részesült a gyermekük.

A vizsgálatba bevont nők 81,8%-a egy- vagy többgyermekes anya volt. Az anyák 56%-a szoptatott legalább egy gyermeket, legalább egy hónapon keresztül. Az édesanyák átlagosan 6 hónapig szoptatták a csecsemőjüket, és átlagosan az első 3 hónapban történt kizárólagos anyatejes táplálás.

Megállapítást nyert, hogy azok a nők, akik sohasem szoptattak egyetlen csecsemőt sem, nagyobb eséllyel voltak kövérek, valamint gyakoribb volt a körükben a 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál a nőknél, akik korábban szoptattak.

Azok az anyák, akik legalább egy hónapon keresztül kizárólagos anyatejes táplálásban részesítették a gyermeküket, ritkábban voltak később cukorbetegek, mint azok, akik nemcsak anyatejjel etették gyermeküket, hanem a korai hozzátáplálást, tápszerrel való kiegészítést választották.

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész