Bolti, vagy konyhai? A saját készítésű és az üveges bébiételek dietetikusszemmel

A WHO és az UNICEF ajánlása alapján a csecsemő hat hónapos korának végétől, amikor a kisbaba az anyatejes táplálás már nem elégíti ki, fokozatosan át lehet térni a csecsemő korának megfelelő vegyes táplálásra. A vegyes táplálás bevezetésének időpontja minden gyermek esetében más, ezért jó alternatívát nyújtanak az üveges bébiételek, amelyek hozzátáplálás céljából már négyhónapos kortól elérhetők. A kérdés, hogy saját készítésű vagy üveges bébiétel választása célszerűbb-e a gyermek táplálására, minden szülőben felmerül. Mind a saját készítésű, mind az üveges bébiétel választásával biztosítható az egészséges táplálkozás, amely az optimális fejlődés, növekedés és a betegségekkel szembeni ellenállás alappillére.

Saját készítésű bébiételek

Saját készítésű étel esetén nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniára és az élelmiszerek megfelelő kombinációjára. A friss hozzávalók kiválasztása, valamint a kímélő konyhatechnológiai eljárások alkalmazása szükséges, hogy az étel megőrizze vitamin- és ásványianyag-tartalmát, valamint a csecsemő számára könnyen emészthető legyen. A saját készítésű bébiételek előnye, hogy a szülő pontosan tudja, hogy az általa készített étel hányféle összetevőt tartalmaz. A csecsemő a hozzátáplálás kezdetén nem igényel akkora étrendi változatosságot. Allergiaprevenció szempontjából érdemes egyféle zöldségfélével megismertetni a csecsemőt.

Célszerű tíznaponként egy-egy új élelmiszert bevezetni, hiszen az alapanyagok fokozatos bevezetése esetén látható, melyik az az élelmiszer, amit a csecsemő nem fogad el, illetve panaszt okoz számára.

Zöldségfélék közül a sárgarépa, brokkoli, cukkini, édes kömény, karalábé, pasztinák valószínűleg nem okoz panaszt. A vasellátottság érdekében zsírszegény húsok felhasználása ajánlott, cukor helyett vitaminokban gazdag gyümölcspüré hozzáadásával édesíthető az étel, továbbá egy kávéskanál növényi olaj, például a repceolaj használata telítetlenzsírsav-tartalma miatt előnyös. Egyéves kor alatt méz, tehéntej, tojás, aszalt gyümölcsök felhasználásával készült ételek felkínálása kerülendő, továbbá nagy sótartalmú és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek adása sem ajánlott.

Üveges bébiételek

A kész bébiételek nagy előnye, hogy mindig ellenőrzött alapanyagból készülnek, káros anyagoktól mentesek, a gyártóknak előírt jogszabályoknak kell megfelelniük a csecsemők számára készített élelmiszerek előállításakor. Az 35/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet értelmében a csecsemők és kisgyermekek számára készült gabonaalapú élelmiszer és bébiétel kizárólag olyan anyagok felhasználásával állítható elő, amelyek az általánosan elfogadott tudományos ismeretek alapján megfelelnek a csecsemők, illetve kisgyermekek különleges táplálkozási igényeinek. A fogyasztásra kész, illetve a gyártó utasításának megfelelően elkészített bébiételben egyetlen peszticid-maradék szintje sem haladhatja meg a 0,01 mg/kg értéket. A garantált élelmiszerbiztonságon túl praktikusak, időt és energiát spórolnak a szülőknek, tápanyagtartalmuk a csecsemő korához igazodik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bébiételek válogatás nélkül felhasználhatók, az élelmiszercímke gondos tanulmányozása szükséges. A címkén szereplő tápanyagtáblázat megmutatja az adott étel energia- és tápanyagtartalmát, így ki lehet számolni a bébiétel tápanyagtartalmát a baba napi energiaigényéhez viszonyítva. A gyártók garantálják, hogy termékeik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint glutén-, tejfehérje- és tejcukorallergéneket.

Amennyiben a hőkezeléssel sterilizált, és biztonsági vákuumzáras csomagolással ellátott termék fedelének közepe benyomható, a szülők ne vásárolják meg, mert ez azt jelenti, hogy a vákuumzárás megsérült.

Időről időre megkérdőjeleződik az üveges bébiételek élelmiszerbiztonsága, azonban a bejelentések a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal folyamatos működését és ellenőrzését jelzik.

A zöldségek, burgonya és hús felhasználásával készült püré után a gabona és tej étrendbe iktatása következik. Fontos, hogy a szülő tisztában legyen a hozzátáplálás szabályaival, a különböző életkorban adható élelmiszerek körével. A táblázat saját készítésű bébiételek esetén az ajánlott hozzávalókról ad áttekintést.

 

Saját készítésű étel hozzávalói

Megjegyzés

Zöldséges, burgonyás, húsos püré 90−100 g zöldség, 40−60 g burgonya, 30−45 g gyümölcspüré, 8−10 g olaj, 20−30 g hús. Egy zöldségféle felhasználása elegendő. A bébiétel tejmentes.
Tejes, gabonapelyhes püré 200 g tej, 20 g gabonapehely, 20 g gyümölcspüré. Egy gyümölcs és egyféle gabonapehely felhasználása elegendő.
Gabonapelyhes gyümölcs püré 20 g gabonapehely, 90 g víz, 100 g gyümölcs, 5 g olaj. Egy gyümölcs felhasználása elegendő.

A szilárd táplálék bevezetésével a csecsemő folyadékszükséglete nő. Cukor- és szénsavmentes italok a csecsemők számára ajánlott szomjoltók. Csapvízzel való ételkészítés előtt érdemes tájékozódni a vízműnél, a csapvíz nitráttartalma nem haladhatja meg a 10 mg/l-t és nem származhat vörösréz vezetékből. Üveges bébiételek választása esetén érdemes ismert, megbízható cégek termékeit választani, valamint a hozzátáplálás kezdetén csupán kis mennyiségben megismertetni a csecsemővel.

Kiss Anna
dietetikus