Tudatos szülő, boldog gyerek, egészséges csontok

– avagy mire figyeljünk a vakáció idején?

Az egészséges csontokhoz három dolog kell egyenlő fontossággal: kalcium, D-vitamin és mozgás. Ha bármelyik elmarad, hiába van meg a másik kettő, nem épül fel a megfelelő csontozat.

Még mielőtt egy gondos szülőben szorongás indulna el, mivel teheti gyermekének a legjobbat, vegyünk át pár dolgot, amivel mindent megtehetünk nagyobb erőfeszítések nélkül, hogy mindenki úgy élvezze a nyár adta örömöket, hogy az a család egészségét is szolgálja.

Kalcium

Folyadékpótlásra használjunk tejes gyümölcsturmixokat, tejtermékeket és/vagy (ha a gyerek nem szereti a tejet, tejtermékeket) kalciummal dúsított ásványvizet. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot a melegben ne a mesterséges üdítőitalok jelentsék. Az üdítőitalok (pl.kóla) többsége nemcsak fokozott cukortartalmával ártalmas, hanem a bennük lévő foszforsav és foszfát megköti a kalciumot, így az nem szívódik fel, hanem az emésztőrendszeren keresztül kiürül.

Élelmiszerek esetén igyekezzünk a természetes alapanyagokhoz közelíteni és a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, ezekből mi magunk főzzünk vagy a családnak olyan helyről rendeljünk, ahol szezonális és természetes alapanyagokból készítik el az ételeket. Az így bevitt kalcium felszívódása sokkal jobb, mint ha valaki tablettát szed, mert az utóbbi esetben a kalcium a bélben összekapcsolódhat a táplálék foszfáttartalmával és kiürül, tehát önmagában a tabletta szedése nem biztos, hogy elegendő. Ne fogyasszunk sok foszfáttartalmú ételt, mivel a túl sok foszfát megköti már a bélrendszerben a kalciumot, így csökkenti a kalcium hozzáférhetőségét a csontok számára. Foszfátban gazadag ételek az ömlesztett sajtok, az előcsomagolt szeletelt felvágottak-húsok, félkész vagy készételek. Az élelmiszeradalékok közül a foszfátot az E 338-341 és az E 450-es szám jelöli.

D-vitamin

Mindennap töltsünk legalább 15–20 percet a szabadban minél nagyobb ruha nélküli bőrfelülettel a napon és csak utána használjuk a naptejet és a védőruházatot (pl. kalap). Ha az ég felhős, az UV-sugarak akkor is hatnak a D-vitamin-termelésre. Nyáron a déli órákban természetesen nem ajánlott napra menni, de délelőtt és délután igen.

Ha a gyerek egész nap be van kenve magas faktorú fényvédő krémmel (már a nyolcas faktorú fényszűrő is gyakorlatilag teljesen leállítja a D-vitamin-képződést), nem tud D-vitamint termelni, hiába van napon. 

A gyermek egyéves koráig a D-vitamin adása kötelező, de utána is adható gyerekkorban 400–500 egység (NE) naponta. Orvosi ellenőrzés nélkül ez a mennyiség kockázat nélkül adható, legegyszerűbben cseppek formájában. Ezt elsősorban a téli, kora tavaszi időszakban érdemes adni, de esősebb nyarakon vagy a fokozott fényvédelem miatt nyáron is lehet folytatni. Táplálkozással nem lehet elegendő D-vitamint bevinni a szervezetbe, így ha nincs elegendő napfény, szükséges a mesterséges pótlás. Ha alacsony a gyerek D-vitamin-szintje, hiába fogyaszt megfelelő mennyiségű kalciumban gazdag ételt (sok tejterméket), a feszívódás korlátozott lesz, így a csontok sem épülhetnek megfelelően. Tévhit a növekedést jelző csontfájdalom, mert az azt jelzi, hogy a gyerek D-vitamin-hiányos.

Vérvétellel a D-vitamin-szint ellenőrizhető. 

Ha azt normalizáljuk, a csont kalciumtartalma megfelelő lesz, a fájdalom is elmúlik.

Mozgás

Minél több, minél gyakoribb és változatosabb testmozgás mindennap. Ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, hisz hiába van meg az első két feltétel, ha nincs testmozgás, nincs ami motiválja a kalciumot a beépülésre. Kimutatható, hogy sokkal nagyobb csontsűrűséggel rendelkeznek azok a felnőttek, akik gyermekkorukban rendszeresen sportoltak és nem egy szobában kuksolva bűvölték a számítógépet. A „kulcsos gyerekek” még sokkal több természetes élelmiszert ettek és ittak, számítógép hiánya miatt sokat voltak a szabadban és töltötték az időt valami aktivitást igénylő „csapatjátékkal”.

A mozgás nemcsak a csontok, hanem az idegrendszer fejlődése szempontjából is kiemelt jelentőségű, jó feszültséglevezető, kapcsolatépítő és önbizalomnövelő. 

Nem elég egy nyári tábor egy hete, jó ha egész évben van valami rendszeres mozgás, ami gyermekünk számára örömöt és kikapcsolódást jelent, de nekünk sem rossz, mert felesleges energiáit nem a mi idegeinken vezeti le. Ami egy gyereknek jó, az egy felnőttnek is! Egy család számára is csapatépítő, ha a szabadságunk idejére mi is visszamegyünk egy kicsit gyerekbe. Elővesszük, megmutatjuk és együtt élvezzük azokat a játékokat, amelyek nekünk gyerekként örömöt jelentettek és ugyanúgy figyelünk a saját egészségünkre, mint gyermekeinkére.

További információ: www.regenero.hu, www.drzsiskabeata.hu

Dr. Zsiska Beáta
reumatológus, holisztikus orvos