Milyen zöldségeket adjunk a babáknak?

Fotó: gettyimages.com

A kisdedek tökéletes tápláléka az anyatej. Emésztőrendszerük az anyatejen kívül nem képes semmilyen élelmiszer feldolgozására és hasznosítására. Az anyatej nem csak a fejlődéshez szükséges tápanyagokat tartalmazza, hanem az alkotóelemek emésztéséhez szükséges enzimeket és hasznos bélbaktériumokat is.

A szervezet csak a 4-ik hónap után kezd termelni olyan emésztőenzimeket, melyek a testidegen élelmiszerek rostjainak szétbontását, és a tápanyagok felszívódhatóvá tételét biztosítják. 4 hónapos korig az emésztést nem igénylő vízen, egyszerű cukron (glukóz, fruktóz, laktóz), a rostmentes szűrt, vízzel higított gyümölcsleven és az átalakított (humanizált) állati tejen (tápszer) kívüli ételféleség károsan hat a bélrendszerre. Emésztést igénylő rostos gyümölcspéppel 5 hónapos kortól, főtt (ezáltal emészthetőbb) zöldségfélével és gabonapelyhekkel 6 hónapos kortól próbálkozhatunk.

Az 5-ik hónap körül a fejlődő szervezet tápanyagigénye megnő, ennek kielégítése naponta több liter anyatejet igényelne és ez lehetetlen. Az anyatej mellé hozzátáplálás, azaz szilárd ételek bevezetése is szükségessé válik. A babát nem választjuk el, de 5 hónapos kortól tízóraira és uzsonnára az étkezést gyümölcspépekkel, 6 hónapos kortól a déli étkezést zöldségpürékkel egészítjük ki.

Kérdés szokott lenni, hogy a mellétáplálásra szánt püréket szopás előtt vagy után adjuk? Ha bőven van anyatej, akkor a szopás előtt, amikor még nagyon éhes. Különben teleszívja gyomrocskáját és helyhiány miatt, nem kér kiegészítést. Viszont 1-2 óra múlva megéhezik, és visszatér a napi 8-10 alkalmi szopáshoz. Ha kevés az anyatej, akkor szoptatás után kapjon pótlást, mert még éhes és örömmel fog kanalazni.

A zöldség kiválasztása: Éghajlati viszonyainknak köszönhetően a zöldség választék bőséges. Lehetőleg válasszuk saját országunk idényre jellemző friss zöldségeit, mert azokat éretten szedték le, így tele vannak vitaminokkal és az egészségünket támogató bioaktív anyagokkal. Érett, friss, tiszta és lehetőleg bió zöldséget vásároljunk (A biotermékek vegyszermentesen termesztett, génmanipulálás nélküli növények).

A különféle zöldségek bevezetése emészthetőségük sorrendjében követik egymást, és kezdetben mindig csak egyfélével próbálkozunk. Ez fontos, hogy megfigyelhessük babánk kanalazási kedvét és emésztésének az ételre adott reakcióját. Amit babánk elutasít, azt ne erőltessük, ne cselezgessünk. A pépesített püréket kiskanállal etetjük (nem cumisüvegből), mert a nyállal való keveredésnek fontos szerepe van az előemésztésben. Kezdetnek naponta 1 alkalommal – a déli órákban, ebédidőben – 2-4 teáskanálnyi mennyiséggel próbálkozunk, majd az adagot fokozatosan emelve, 4-5 nap alatt elérhetjük az 50-100 gr-ot. Az étkezést szoptatással vagy tápszerrel egészítjük ki.

Fotó: gettyimages.com

Csecsemőnek ne használjunk leveskockát, ami az értéktelen húsok aminosavakig lebontott sűrítménye, és számos nem kívánatos adalékanyagot tartalmaz. A szárított zöldségporok használhatók, lehetőleg hozzáadott só és ízfokozó (glutamát) nélküli biókiszerelést választva

Savanyításra friss citromlevet, 1 éves kor után biológiailag erjesztett alma – és fűszerecetet használhatunk.
 
Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász