Otthon a neten – Így használják a gyerekek az internetet!

Az Otthon a neten (Onet) a gyerekek tudatos internethasználatához szeretne segítséget nyújtani, s bár szó van az internet veszélyeiről, a szerkesztők inkább az internetben rejlő lehetőségekre hívják fel a figyelmet. A weboldal különlegessége (s egyben nehézsége) az, hogy a még olvasni nem tudókat is meg kívánja szólítani.

A célcsoport: 5-8 és 9-12 éves gyerekek és szüleik

A közel 60 aloldalból álló weboldal már a legkisebb gyerekeket is (5 éves kortól kezdve) bevezeti az internet világába, segít nekik felfedezni a számukra hasznos, koruknak megfelelő tartalmakat, s közben a saját nyelvezetükön, példákon keresztül tudatosítja, mire kell jobban odafigyelniük, jobban, hogyan kerülhetik el, hogy kellemetlen meglepetések érjék őket. Az oldal kisgyerekek közreműködésével készült hangos-animációs anyagokkal, saját gyártású kisfilmekkel segíti a kicsiket az internetezés alapjaival való ismerkedésre, kisgyermek szereplők adják át tapasztalataikat, tanácsaikat az internetezésben még kevésbé jártas társaiknak.

Játék és tanulás

Az „okosodó” fejezetben azt magyarázzák el, mit tegyen és mit ne tegyen a kezdő internetező. A „kincsesláda” az internet végtelen játékszobáját mutatja meg, zenékkel, videókkal, mesékkel, rajz- és természetfilmekkel, a „játszóházban” pedig foglalkoztató játékok várnak a kicsikre.

Nagyobbacska Kalózoknak

Az oldal a nagyobbacskákhoz is szól: a 8-12 évesek – a KALANDOZÓK – is koruknak és ismereteiknek megfelelően tanulhatják meg a „rutinpályán”, hogyan kerüljék el a veszélyes, káros oldalakat, melyek a számukra értékes tartalmak, a „mentőöv” alatt pedig tippeket és konkrét segítséget is kaphatnak, ha baj éri őket a neten, ha nincs kitől kérdezniük. A „kalandparkban” és a „szörfölj okosan” oldalon megtalálhatják az őket érdeklő rajzfilmeket, szórakoztató videókat, tartalmas játékokat, zenéket, sőt a linkgyűjteményre kattintva a tanuláshoz is segítséget kaphatnak.

Anyunak, apunak

Az oldal a szülőket is segíti, számít aktív együttműködésükre. A SZÜLŐK aloldalon a „net világa és a „net kisokos” rovatban választ kaphatnak a gyerekek netezésével kapcsolatos kérdéseikre, és megoldást találhatnak a legfontosabb technikai problémákra. A „net veszélyei” és a „netezés a gyerekkel” fülek alatt számos aktuális pszichológiai és médiapedagógiai témájú cikket is olvashatnak a nettel kapcsolatos nehéz helyzetek megoldásával kapcsolatban.

A „gyerekbarát oldalak” – mondják a szerkesztők – egy dinamikusan növekvő linkgyűjtemény lesz, szeretnék egy csokorba fogni azokat az oldalakat, melyek az Otthon a neten oldalhoz hasonlóan interaktív eszközökkel, élményszinten oktatnak s magas szinten szórakoztatnak.

A weblapot pedagógusok, gyerekpszichológusok, online gyermek-tartalom-előállítók és kutatók bevonásával, tanácsaik segítségével alakították ki. Az oldal az egész családnak igyekszik informatív, színes tartalmakat, tippeket, tanácsokat adni az otthonos és biztonságos internetezéshez.

Mindennapi Pszichológia