Egy kismama edzésnaplója 25–28. hét

25–28. hét

Hangulat: pozitív, közérzetem jó. Szívesen mozgok, bár egyre többször érzek feszülő érzést „odalenn”. Ilyenkor meg kell állnom, le kell ülnöm egy kicsit.
Fizikai állapot: energikus
Lelkiállapot: átlagos
Testsúly: 57 kg
Heti edzésterv: a 25. héttől heti két alkalom tenisz, heti 1x 10 perc tartásjavító torna, alkalomszerűen bicajozás

  • Terhesség hete: 25. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 4x
Sport: torna, tenisz
Edzés intenzitása: kényelmes
Edzésidő: torna 10 perc, tenisz 20 perc
A tajcsi mozgásformát mindenkinek tudom ajánlani. Olyan, mint egyfajta mozgásos meditáció. Segít megtanulni koncentrálni, fókuszálni, és harmóniát teremteni magunkkal, magunkban. És mivel a mozgás leköti a figyelmet, ki lehet zárni minden zavaró gondolatot közben. A pocakom szépen nő. Ezzel együtt a derekam is sokszor túl van terhelve. Kifejezetten jólesik az izmok átmozgatása a tornával.

  • Terhesség hete: 26. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 4x
Sport: tenisz, torna
Edzés intenzitása: kényelmes
Edzésidő: torna 10 perc, tenisz 20 perc (nettó)
Pocakos anyukáknak nem javasolnám én sem

  1.  hogy új sportágba kezdjenek (akár teniszezzenek), úgy, hogy előtte sose csinálták,
  2. hogy intenzíven mozogjanak úgy, hogy a várandósság előtt ez nem volt jellemző.
  3. Ha pedig bármilyen komplikáció áll fenn/lép fel a várandósság ideje alatt, orvosi engedély nélkül semmiképp nem tanácsolnám a mozgást.

De fitt anyukák bátran sportolhatnak, fokozatosan csökkentve a terhelést. Én így teszem, és jótékonynak érzem.

  • Terhesség hete: 27. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 4x
Sport: tenisz, torna
Edzés intenzitása: kényelmes
Edzésidő: tenisz 20 perc (nettó), torna 10 perc

Egy labdánál majdnem kiment a bokám… Most megtapasztaltam, hogy bizony teljesen más a koordinációm és a ruganyosságom a pocak miatt. Kezdem kicsit olyan „béna kacsának” érezni magam… Megindulok egy irányba, és nagyon figyelnem kell arra, hogy milyen távon tudok lefékezni, illetve mennyi idő alatt tudok felgyorsulni. A hirtelen irányváltásokra már eddig is nagyon figyeltem, mostantól azonban még inkább résen kell lennem.
Nem ajánlom a dinamikus sportokat azoknak, akik előtte magasabb szinten nem művelték az adott sportágat. Technikai és fizikális felkészültséggel merem csak én is vállalni még az edzéseket.

  • Terhesség hete: 28. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 3x
Sport: torna és tenisz
Edzés intenzitása: laza
Edzésidő: 10 perc (nettó) illetve 30 perc

Új elemként került be a „programomba”, hogy elkezdtem relaxálni. Korábban már hallottam arról, hogy a szülésfelkészítés egyik fontos eleme a relaxáció, hiszen azok, akik tudják ezáltal kontroll alatt tartani önmagukat (és a fájdalmat), könnyebben megY a szülés is… Nos, nekem van egy másik szempontom is, ami miatt szinte elengedhetetlen a relaxáció: álmatlanság gyötör néha, máskor meg egy-egy betegség vagy rossz közérzet miatt kell éjszaka felkelnem… Az elmúlt fél évben nem mondanám, hogy kialudtam magam, és tudom, hogy a baba születésével megint indul a 24 órás műszak. Most is és a baba megérkezése után is kritikus kérdés lesz a fáradtsági szintem kezelése. És ha a nettó alvás kevés, akkor egyszerűen muszáj másként pótolni a pihenést. Hiszem, hogy a relaxáció erre remek eszköz.

Státuszriport 25–28. hét

A baba növekedésével tovább kerekedik a pocakom, a testsúlyomban viszont jelentős változás nincs. Most már alig tudok a cipőmhöz lehajolni, hogy bekössem. Hasonló kihívást jelent a lábam bekenése testápolóval.
A mozgásom tovább nehezedik, nagyon fontos, hogy a pocakom korlátaival számoljak a terhelés vállalásánál.

 

Csoba Ildikó
testnevelő tanár
kismama
www.tuttifitti.hu