Veszélyes csípések a strandon is!

A tavaszi időszakban az időjárás kedvező feltételeket teremtett a vérszívók túléléséhez és nagyarányú elszaporodásukhoz. Mérések támasztják alá, hogy az elmúlt öt év alatt mintegy megtízszereződött a kullancsok száma. A felmérések szerint a kullancsok több mint 50%-a hordoz különféle kórokozókat. A fertőző kullancsok közel 95%-a a Lyme-borreliosis baktériumait.

A nyaralás idején is érdemes odafigyelnünk az olyan, eleinte ártatlannak tűnő rovarcsípésekre, amelyek akár igazi veszélyforrások lehetnek. Sokan azt gondolják, hogy a strand gyepén pihenve csak a nap káros sugarai jelenthetnek veszélyt rá. Sokan nem számolnak a fű fonákján, vagy az árnyékot adó fák lombozatán megbúvó kullancsokra, vagy az új kórokozókat is terjesztő szúnyogokra.

A kullancsok esetében a legnagyobb veszélyt a Lyme-kór jelenti. A Lyme-kór esetében jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás, ezért fontos a korai felismerése és a kezelés haladéktalan megkezdése. A diagnosztizált betegek száma évről évre megtöbbszöröződik.

A kullancsot minél hamarabb távolítsák el!

Ehhez praktikus eltávolító orvostechnikai eszköz a kullancskanál. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne szorítsák meg a kullancs potrohát, mert a beléből és a nyálmirigyeiből öklendezi ki fertőzött nyálát! Ne nyomjuk össze, vagy gyötörjük különböző eszközökkel pl. csipesszel! Az eltávolított kullancsot érdemes a gyógyszertárakból beszerezhető kullancsteszttel Lyme-kórokozókra megvizsgálni.

Használjunk PICARADIN hatóanyagú kullancs- és szúnyogriasztó készítményeket és gyermekeikre a golyós kiszerelésű Roll-on készítmény használatát javasolja a Magyar Kullancsszövetség. Tehát irány a gyógyszertár, s fegyverkezzünk fel a kullancsok és a szúnyogok elleni termékekkel és gondtalan lesz a nyaralás!

Dr. Kapiller Zoltán