Hová tűnnek az ADHD-sok nyáron?

Bár a fenti kérdés valós jelenségre utal, mégis pontosításra szorul…
Egyfelől, tényleg kevesebb ADHD-s (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), azaz a visszafogottól az erősen szembeötlőig terjedő hiperaktív, figyelemzavaros tüneteket mutató gyerek a nyári játszótereken, a strandokon, sőt a szakemberek rendelőiben is.

Másfelől, persze, a problémák nem tűnnek el nyomtalanul, az örökletességen alapuló állapot, az alkati nehézségek megmaradnak. Ha nem is a gyermekpszichiáter rendelőjében, megjelennek ők azért az egészségügyi ellátásban, elsősorban a sebészeteken, kisebb-nagyobb baleseteik miatt, illetve a nagyobbak még a bőrgyógyászati, nőgyógyászati rendelőkben.

Nem a szétszórt és szertelen gyerekek tűnnek el vagy húzódnak vissza, hanem az ADHD. Azaz a problémáik válnak kevésbé feltűnővé.

A kinti futkosás enyhíti a tüneteket

Ma már tudományos vizsgálatok is igazolják azt a közhelyszámba menő megfigyelést, hogy a hiperaktív gyerekek, ha a jó idő beköszöntével eleget futkározhatnak a szabad levegőn, ezt panaszaik problémáik csökkenésével hálálják meg.

Arról van szó ugyanis, hogy ez az alkati, temperamentumbeli szélsőség, olyan ideg-, immun- és emésztő-rendszeri jellemzőkkel jár, amelyek bizonyos körülmények hatására kedvező irányba változnak, és ez a tünetek enyhülésében nyilvánul meg.

A rendszeres mozgás, napfény, friss és kezeletlen-feldolgozatlan élelmiszereken alapuló étrend mellett a figyelmetlenségből, fegyelmezetlenségből fakadó tünetek ritkábbak, illetve enyhébbek lesznek, és kevesebb fejfájást okoznak gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

Bár régóta ismert, triviális megfigyelésekről van szó, az egész napot átfogó rendszeres testmozgás és a napsütéses órák jótékony hatásának tudományos igazolása egészen friss dolog.

A közeljövőben eldőlhet, ez az információ mivel járul hozzá az ADHD multimodális terápiás rendszerének bővüléséhez.
A tanulmány szerint az ADHD súlyossága és gyakorisága alacsonyabb az Egyesült Államok déli részén, csakúgy, mint Európa és a világ déli államaiban.

Dr. Csiky Miklós

gyermekgyógyász, pszichiáter

Svábhegyi Gyógyintézet