A kajacsata már gyakran újszülöttkorban megindul. Ennek az a lényege, hogy a mama egyre többet akar megetetni a babával, hogy a súlya minél nagyobb legyen.

A családtagok és barátok leggyakrabban azt kérdezik, hogy mennyit hízott a pici. Ezzel szemben szülésznőként azt ajánlom, hogy ne a mennyiségekkel foglalkozzanak, hanem tegyenek meg mindent, hogy az újszülött ne kapjon semmi mást, csak anyatejet. Sajnos gyakran előfordul, hogy a szülészeteken már a szülést követő néhány órán belül odaviszik a cukros forralt vizet, hogy abból itassák meg a picit. Nem ritka, hogy a szüléstől még 24 óra sem telik el és a baba már tápszert is kapott. A magyar egészségügy nehéz anyagi és létszámhelyzetét mindenki ismeri. Gazdasági okok miatt gyakran a pótlást sterilizált kis infúziós üvegre ráhelyezett latex (gumi) dudlival adják az újszülötteknek. Ezeket az etetőcumikat szinte csücsörítve kapja be a baba és a rajta lévő óriási lyuk miatt dől a folyadék a szájába.

 A felesleges itatás, etetés miatt nem érez szomjúságot, éhséget és nem akar szopni.

Néhány dudlizás után már nem tudja, hogy szopáskor nagyra kellene tátani a száját, mert csak így tudja bekapni a mellbimbót és a bimbóudvar egy részét is, ami feltétele a megfelelő mellre tapadásnak.

Javaslat:

  • Kérjék rögtön a szülés után, még a szülőágyon, hogy megszoptathassák újszülöttjüket.
  • Gyakran tegyék mellre a kicsit!
  • Ne izguljanak, ha nincs mérhető mennyiségű szopás.
  • Abban az esetben, ha okvetlenül itatni, etetni kell a babát, svéd itatópohárból vagy olyan cumisüvegből tegyék, aminek etetőcumiját hasonló módon kell a szájába venni, mint a mellet. A cumi vége nyúlékony és puha legyen, hogy a pici a nyelvével a szájpadjához tudja préselni, hasonlóan mint szopáskor. Lassú folyáserősségű cumit válasszanak, melyet intenzíven szívnia kell a kicsinek.

Amikor az újszülött súlya 4 kilogramm körüli, ne erőltessék azt a „szabályt”, hogy féléves korra megduplázza, egyéves korára megháromszorozza születési súlyát. 

Gyakori hibák, melyek túlsúlyhoz vezetnek

1.Mindig megetetik a babát, ha sír.

A kicsibe az rögzül, hogy ha valami gondja van, arra az evés a megoldás. Gyermek- és felnőttkorban is minden problémára evéssel, nassolással reagálnak, akár még éjjel is. Biztos „eredmény” a kövér gyermek és felnőtt!

Javaslat:

  • Türelemmel próbálják kideríteni, hogy mi lehet a sírás oka, ha nincs itt az evés ideje. Lehet, hogy fáradt a baba, melege van, fáj a pocakja, vagy csak egyszerűen egy kis dajkálásra, kényeztetésre vágyik.

2. Erőltetik, túletetik a babát.

A kicsiknek sem egyforma mindig az étvágyuk, ezért nem kívánnak mindig azonos mennyiséget enni és nem minden ízt szeretnek.

Javaslat:

  • Ne unszolják, ne erőltessék a babát még nagyobb korban sem, de a kisgyermek után se fussanak a falatokkal.

3. Túl korán kezdik a hozzátáplálást.

A szopás 6 hónapos korig egészen biztosan fedezi a baba minden igényét, de utána sem kell elsietni a kiegészítő táplálást.

Javaslat:

  • Hagyni kell a kicsit saját tempójában megismerkedni az új ízekkel. A mai tápszerek kalóriatartalma jóval alacsonyabb a régiekénél, ezért ha megfelelő mennyiséget etetnek belőle a picivel, az nem vezet elhízáshoz. Lehetőleg olyan etetőcumit válasszanak, amelyikből csak akkor ürül a folyadék, ha szívja a baba. Nagyon előnytelen, ha szívás nélkül befolyik a szájába a tápszer, akkor is amikor már jóllakott, esetleg már el is aludt, mert nyilván le fogja nyelni azt a mennyiséget is, ami ilyenkor a szájába kerül.

4. Megkezdik csecsemőkorban a nassolást és az édesített italok adását.

Javaslat:

  • Lehetőleg ne adjanak hároméves kor alatt édességet a kisgyerekeknek, inkább gyümölcsöt, joghurtot.
  • Soha nem késő, hogy felismerjék hibájukat a babák etetésével kapcsolatban. Fokozatosan le lehet szoktatni a helytelen táplálkozási szokásokról a kicsiket is. Természetesen a szülői minta is meghatározó!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő