Ugatva köhög a gyermek, mi a teendő?

Fotó: 123rf.com

A vírusos légúti fertőzések jellegzetes csoportja a gégét illetve a gége alatti területet érintheti, ezeket a kórképeket nevezzük pszeudokruppnak.

A kórkép lényege, hogy bizonyos vírusfertőzések (az esetek nagy részében a Parainfluenza vírus 1 és 2-es típus, de lehet adeno, influenza A, B, rhinovírus, RSV is a kórokozó) nyomán a gége hangrés alatti területén gyulladás keletkezik, melynek eredményeképpen az ödémássá válik, beduzzad. Az anatómiailag eleve szűk terület a gyulladás következtében tovább szűkül, mely légúti akadályt okoz. Ehhez hozzáadódik, hogy csecsemőkről, kisdedekről lévén szó, a légutak mérete kicsi, így pár mm-es nyálkahártya duzzanat is jelentős légúti szűkületet idézhet elő.

Ilyen tünetekkel jár

A pszeudokruppos tünetek az éjszakai órákban, legtöbbször hajnalban jelentkeznek, a még este lefekvéskor panaszmentes, vagy enyhe hurutos tüneteket mutató gyermekeknél. A kórkép főként kisdedeket, csecsemőket érinti, ritka kisgyermek és/vagy nagyobb gyermekkorban. Rekedtség, ugató köhögés, húzó belégzés uralja a képet, a tüneteket gyakran kíséri láz, vagy hőemelkedés.

Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a gyermek ijedt, légszomja van, olykor a légzési segédizmokkal (orrszárnyak, bordaközi izmok) is kompenzálja a légzési nehezítettséget.

Fotó: 123rf.com

Mit tehet a szülő?

 1. Az első teendő, hogy a gyermeket friss, hideg levegőre vigyük, vagy nyissunk ablakot.
 2. Próbáljuk megnyugtatni a gyermeket, azonban a kifejezetten nyugtató hatású gyógyszerek adása szigorúan tilos, mert csökkentik a légzési reflexet.
 3. Ha rendelkezésre áll hideg párásító, vagy gépi porlasztó inhalátor, kapcsoljuk be, és lélegeztessünk hideg párát a gyermekkel.
 4. Az első alkalommal mindenképpen forduljunk mielőbb orvoshoz, vagy hívjunk ügyeletet.
 5. Ha romlanak a tünetek, a gyermek sápadt, kifáradt, vagy ajkai kékesen elszíneződtek, azonnal hívjunk mentőt.

A pszeudokrupp alattomos betegség, az esetek jó részében gyógyszerekkel kezelhető, de ritkán akár életveszélyes is lehet! Fokozott nyugtalanság, láz, kiszáradás, nem szűnő ugató köhögés, húzó légzés esetén kórházi elhelyezés is szükségessé válhat.

A téli időszakban a bezártság, a párás, ködös, nyirkos idő eljövetele kedvez a vírusfertőzések terjedésének

 • A terápia fő vonala a későbbiekben is a hideg pára, nyákoldás, súlyosabb esetekben szükség lehet szteroid tartalmú kúp beadására melyet kizárólag orvosi javaslatra az orvos felügyeletével szabad csak alkalmazni.
 • Éjszaka jelentkező tünetek esetén, ha reggelig mérséklődnek is a tünetek, mindenképpen mutassuk meg a gyermeket a háziorvosnak.
 • A pszeudokrupp az esetek nagy részében a növekedéssel elmúlik, „kinövi” a gyermek. Ritkán egyéb kórképek is fenntarthatják a tüneteket (nagyobb orrmandula, krónikus mandula-, arcüreggyulladás, reflux betegség stb.), így nem szűnő esetekben a tüdőgyógyászati kivizsgálás mellett egyéb szakorvosi vizsgálatokra (gégészet, gasztroenterológia) is szükség lehet.
 • Visszatérő esetekben szükség lehet a légutak anatómiai helyzetének felmérésére, fejlődési rendellenességek kimutatására is (gége- és légcsőtükrözés), különösen akkor, ha az első tünetek hat hónapos kor előtt jelentkeznek.
 • Az ismétlődő esetekben mindenképpen fontos gyermektüdőgyógyászati szakvizsgálat, melynek során feltérképezésre kerülnek a kórkép hátterében álló gyermektüdőgyógyászati és egyéb okok.
 • A gyermektüdőgyógyász javaslatot, tanácsot ad a szülőknek a sokszor ijesztő helyzetek kezelésére, illetve szükség esetén segítséget nyújt a további vizsgálatok megszervezésében.

Dr. Bánfi Andrea PhD
gyermek tüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász.