A nyár árnyékos oldalai

A nyárról a legtöbb embernek a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés jut az eszébe. Sajnos azonban néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt – az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

Utazók és a hasmenés

Utazások alkalmával gyakori jelenség, hogy a megérkezést követően a vakációzónál néhány napon belül hasmenéses panaszok alakulnak ki. Különösen egzotikus országokba, illetve olyan helyekre történő utazáskor fordulhatnak elő, ahol a higiénés körülmények kívánnivalót hagynak maguk után. Természetesen hasonló panaszok előfordulnak nem megfelelő vízminőségű strandokon történő fürdőzések után.

A tünetekért számos mikroorganizmus tehető felelőssé. Ilyenek az Escherichia coli, a Salmonella, a Shigella, a Campylobacter baktériumtörzsek, vagy pl. az ún. Norwalk vírus. Hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalmak, gyakori híg székletürítés, láz, gyengeség a leggyakoribb, a fertőzés hatására fellépő szimptóma.

A tüneti kezelés – só-, ill. folyadékpótlás, diéta és adszorbensek (vagyis olyan anyagok, amik megkötik a tápanyagokat) – mellett általában néhány napon belül megszűnnek a kellemetlenségek, de szerencsésebb, ha a megelőzésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A prevenció jegyében tehát fokozottan figyelni kell a higiéniás alapszabályok betartására. Elsősorban palackozott italok fogyasztása ajánlott, és gondosan mérlegeljük az is, hogy milyen helyen étkezünk. Az sem mellékes, hogy mennyire vagyunk védettek a fent említett kórokozókkal szemben.

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a bélflóra összetétele többek között jelentősen befolyásolja a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket. Az úgynevezett probiotikumok – például a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok -élő mikroorganizmusok. Számos kedvező élettani hatásuk mellett képesek a kórokozó baktériumok szaporodásának és toxikus anyagaik termelésének visszaszorítására, ezáltal fontos szerepük van a gyomor-bél rendszeri fertőzések megelőzésében. Élelmiszerekkel, ill. étrend-kiegészítőkkel történő bevitelük feltétlen javasolt az utazók hasmenéses betegségeinek megelőzésére, kezelésére.

Alsó húgyúti fertőzések

Az alsó húgyúti fertőzések elsősorban a kislányok és a hölgyek pihenését zavarhatják meg, ugyanis a nők – az anatómiailag rövidebb húgycső miatt – az úgynevezett felszálló fertőzésekre jóval hajlamosabbak, mint a férfiak.

A fertőzések zöméért az Escherichia coli baktérium tehető felelőssé, de a tüneteket egyéb baktériumok és vírusok is kiválthatják. Alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő vizeletürítés, nyákos, véres vizelet kíséri a megbetegedést. A bőséges folyadékbevitel (gyógyteák), illetve szükség esetén antibiotikumok szedése mellett pár nap alatt jelentősen csökkenek a kellemetlen panaszok.

Az alsó húgyúti fertőzések kivédésére – jó, ha tudjuk -, létezik természetes segítség az általános életmódi tanácsokon nemi higiéniai követelmények, bő folyadék bevitele, rendszeres vizeletürítés stb.) túl is.

A segítség gyümölcs képében érkezik. A gyümölcs pedig nem más, mint a vörös áfonya és amerikai rokona, a tőzegáfonya. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyában található egy olyan vegyület, mely képes meggátolni az Escherichia coli baktérium megtapadását és szaporodását a húgyúti nyálkahártyán. Mind az alsó húgyúti fertőzések megelőzésében, mind az akut és krónikus fertőzések kezelésében empirikusan igazolódott kedvező hatása.

Az áfonyakoncentrátum fogyasztása mindazoknak ajánlható, akik tudják magukról, hogy hajlamosak alsó húgyúti fertőzésre, illetve akik tartanak a strandolás és uszodák ilyen irányú negatív hatásaitól.

 Dr. Kovács Tibor