Az OÉTI felmérése szerint több a gyümölcs az iskolákban, de még mindig túl sósak az ételek.
Több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években – ezt állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet most elkészült elemzése. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Ezzel együtt azonban az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket, tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek.
Javuló tendencia
Az elmúlt év során átfogó vizsgálatban mérte fel a hazai iskolai közétkeztetés helyzetét az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete.
- Az elemzés szerint a korábbiakhoz képest gyakrabban, átlagosan naponta egyszer kaptak nyers gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek.
- Az iskolák többségében a teljes kiőrlésű pékárukat is felvették az étrendbe.
- A konyhák kétharmada vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, amelyek összhangban vannak az egészséges táplálkozás irányelveivel – a változatosság növelésén túl.
- A gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket.
- Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.
Van, ahol még van mit javítani
- A vizsgálat azonban kedvezőtlen jelenségeket is feltárt: vannak iskolák, ahol nem biztosított a napi háromszori étkezés, sok helyen pedig az okoz problémát, hogy az ebéd elfogyasztására nincs elég idő – volt, ahol csak 10-15 perc jutott erre.
- Sajnálatos, hogy a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál.
- Tejet és tejterméket nagyon ritkán kaptak a gyerekek: mennyisége nem érte el a korosztályos élettani szükséglet 58%-át.
- Együtt használt ételízesítőt és sót a főzőkonyhák több mint négyötöde. Ez a gyakorlat is tükröződik az étrendek sótartalmán: a laboratóriumi mérések szerint ez még mindig az ajánlás többszöröse.
Kevesebb só, több fűszer
A 2014. szeptembertől életbe lépő táplálkozás-egészségügyi rendelet előírásai éppen az itt felsoroltak javítását célozzák. A program sikeres végrehajtásához azonban szükség van arra is, hogy az érintettek megértsék: például attól, hogy kevesebb só kerül az ételbe, még lehet ízletes az ebéd, ha zöldfűszereket használnak a főzéshez. Az ÁNTSZ partnerségre kéri a szülőket, a pedagógusokat a közétkeztetőket, az élelmiszer-beszállítókat. Támogatást ahhoz, hogy a közétkeztetés a gyermekek egészségét szolgálhassa.
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala