Mikor, hogyan és mivel kezdjem a hozzátáplálást?

A születést követően az anyatej a baba ideális tápláléka. Ha kevés az anyatej, akkor már 4 hónaposan, de megfelelő mennyiségű anyatej esetén is már 6 hónapos korban el kell kezdeni a hozzátáplálást, mert az anyatej ebben az életkorban már önmagában nem fedezi a baba szükségleteit.

A hozzátáplálás kapcsán a legfontosabb a türelem, a mérték és a fokozatosság.

Néhány alapszabály melyet mindenképp érdemes szem előtt tartani a hozzátáplálás során

  • A csecsemőnek külön ételeket kell biztosítani, nem eheti ugyanazt, amit a felnőttek.
  • Minden étel, amit a babának adunk friss legyen és törekedjünk arra, hogy a pici ne egyen megbízhatatlan, kétséges eredetű alapanyagokból készült ételeket.
  • Minden nap friss ételt kapjon, az előző napi maradékot nem szabad odaadni a fertőzés veszélye miatt.
  • Előnybe kell részesíteni a bio termékeket.
  • Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a baba étrendjébe (különösen a hozzátáplálás kezdetekor) és a bevezetésre került ételt akár több napon keresztül is adjuk gyermekünknek. Így az esetleges allergiás tünetek nyomon követhetőek és beazonosíthatóak, hogy melyik új étel adását követően alakultak ki. Nagyon fontos a fokozatosság.
  • Az új étel bevezetését 5-10 grammal kezdjük és minden nap csak egy kiskanállal emeljük az adagot.
  • A gyümölcsöt lehetőleg délelőtt két étkezés között adjuk a babának és egyszerre csak egyfajta bébi italt vagy gyümölcsöt kezdjünk el. Ha eljutottunk kb. 10 kiskanálig, akkor bátrabban emelhetjük az adagot. A gyümölcsöt az étkezés előtt jól meg kell mosni.
  • A magvas gyümölcsök- ribizli, málna, eper- 1 éves kor előtt allergizáló hatásuk és a földdel való érintkezés miatt nem adhatók.
  • Számos olyan bébi gyümölcsital és gyümölcspüré kapható, amik bio alapanyagokból készülnek és a megfelelő gyártástechnológiának köszönhetően sem a fertőzésveszéllyel, sem az allergizáló hatással nem kell számolni.
  • A gyümölcs bevezetése után a burgonya és a répa következik. A répa a benne levő karotin miatt nagyon fontos „A” vitamin forrás. Az A-vitamin a szem ideghártyájának a fejlődéséhez szükséges. Mindennapi adása azonban nem ajánlott, mert a répában vagy a sütőtökben levő karotin lerakódik a bőrben és a baba bőre, különösen a tenyéren és a talpon sárga lesz.
  • A főzelék elkezdése a déli étkezés előtt történjen, amikor még éhes a baba és szívesen elfogadja az új ízeket.
  • Ha valamilyen új ízt nem szívesen fogad el, akkor nem szabad erőltetni, érdemes 1-2 hét múlva újra megpróbálni.
  • Az utóbbi idők tudományos eredményei igazolják, hogy a lisztérzékenység megelőzése miatt 4-7 hónapos korban meg kell ismertetni a babát a lisztes ételekkel, hogy hozzászokjon. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a gyümölcsébe 1 db háztartási kekszet reszelünk. Természetesen a későbbiek során a főzelékét liszttel lehet sűríteni. Ahhoz, hogy a liszt ( glutén) megismertetése meg tudja előzni a lisztérzékenység kialakulását, biztosítani kell anyatejes táplálással, vagy pre-és probiotikumot egyaránt tartalmazó tápszer fogyasztásával baba bélflórájának a normális fejlődését.
  • A feltétek bevezetésének első állomása a csirkehús és a pulykahús. Változatos és egészséges a borjúhús is. A sertéshús nehezen emészthető és magas koleszterin tartalma miatt nem egészséges. 8 hónapos kórtól a baba kaphat tojássárgáját is, ami szintén állati fehérjét tartalmaz. Hasonlóan a zöldségekhez a húsokat sem mindegy hol szerzi be a család. A nem bio gazdaságból származó állatok húsa a takarmány révén gyakran növényvédőszer maradványokat, hormonokat és antibiotikumokat tartalmazhat.
  • A bio alapanyagokból elkészített bébi menük vásárlása esetén az anyuka nyugodt lehet, hogy egészségesen és változatosan táplálja kisbabáját.
  • Ebben az életkorban a halat is adhatunk. A hal könnyen emészthető és nagyon egészséges táplálék.
  • 8 hónapos kórtól, már van egy-két foga a babának, megpróbálhatjuk a nem teljesen pépes, kicsit darabos ételekkel a rágást is megtanítani.

Dr. Tausz István

házi gyermekorvos