Sárga a babám és sokat alszik

Az újszülöttek 2/3-nál a szülést követő napokban sárgás, barnás a bőrszín. Előfordul, hogy a tapasztalatlan anyuka örül annak, hogy pici babájának milyen szép barna az arcocskája. A kicsi aluszékonysága miatti szoptatási problémák pedig fel kell hogy hívják a mama figyelmét: valami nincs rendben.

Élettani sárgaság

A fiziológiás sárgaságot a szülést követő fokozott vörösvérsejt-szétesés és a májműködés éretlensége idézi elő. A 2,5 kg feletti testsúlyú újszülötteknél általában a 3. napon koraszülötteknél az 5. napon tetőzik ez az állapot. A sárgaság tápszerrel táplált újszülötteknél 7–10 napos korra, koraszülötteknél 10–21 napos korra oldódik. Szoptatott csecsemőknél a sárgaság elhúzódóbb lehet.

Anyatejes sárgaság

Az anyatejes sárgaság a korábbi felfogással szemben nem kóros állapot, hanem a fiziológiás sárgaság meghosszabbodása. A szoptatott csecsemők 2/3-ánál az 5. életnap után stabil, de emelkedett a vér bilirubin szintje. Előfordulhat 10–15. életnapon egy újabb tetőzés.

„Éhezéses” sárgaság

Az újszülött „éhezéses” sárgasága leggyakrabban az első élethéten, a szoptatás kezdetén lép fel. A kis mennyiségű szopás késlelteti a mekónium (első magzati széklet) ürülését, fokozza abból a bilirubin felszívódását és bejutását a vérkeringésbe.

Így figyeljük meg a sárgaságot

Kedves Édesanyák! Természetes fényben, vagy jó megvilágítás mellett nézzék meg újszülöttjük arcocskáját és testét. Az alsó állkapcsát enyhén nyomják meg ujjukkal. Abban az esetben, ha a picit benyomott terület jóval fehérebb, mint környezete, akkor lehet, hogy sárgaságról van szó.

A baba egyéb jelzései is felhívják a figyelmet erre az állapotra:

  • a csecsemő aluszékony, nehezen etethető,
  • sírása élesebbé válik,
  • izomtónusa megváltozik.

Fontos, hogy ha ilyen jeleket tapasztalnak, mindenképpen forduljanak szakemberhez.

A csodás szoptatás

Közvetlen szülés után, de lehetőleg az első életórában elkezdett kizárólagos szoptatás csökkenti a kórosan emelkedett bilirubinszint előfordulását. A kolosztrum/előtej serkenti az újszülött bélmozgását, a hemoglobin lebontási termékeinek kiürülését és ilyen módon csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét, súlyosságát. Az előtej bevonja az újszülött bélfalát és ezzel megakadályozza a kórokozók megtelepedését, de elősegíti a hasznos „bifidusz” flóra kialakulását. Hashajtó hatású, ezért is csökken a sárgaság.

Szoptatott babáknál nincs szükség rutinszerűen cukros víz, tápszer adására. Sajnos előfordul, hogy szakember javasolja az édesanyának még a kórházban, hogy „ha nem akarja, hogy gyermeke sárga legyen, akkor kezdje el a hozzátáplálást”. A szoptatások kiegészítésére akkor van szükség, ha az újszülött súlyesése eléri a 10%-ot és a folyadékhiány jelei pl. kevés pisis pelenka is tapasztalhatók. Ilyenkor a szoptatások kiegészítése lehetőleg anyatejjel történjen, de orvosi utasításra tápszer is szóba jöhet.

Aluszékonyság

A sárga újszülött sokszor aluszékonyabb, ezért naponta legalább 8-szor ébreszteni kell a szoptatáshoz a babát. Fontos, hogy mérleggel is ellenőrizzék a szopott anyatej mennyiségét, hogy hatékony-e a szopás.

Amennyiben szükséges a hozzátáplálás és a folyadékpótlás az mindig szoptatásbarát módon pl. speciális pohárral vagy kanállal történjen.

Sárgaság esetén a korán elkezdett szoptatás az önbizalommal teli, nem szorongó édesanya, a szoptatásbarát módszerek alkalmazása és a rendszeres fejés segíti a sikert.

További információ: www.szuleszno.com

Csetneki Julianna

szülésznő, szakértő

Csetneki Julianna

szülésznő, szakértő