Egy kismama edzésnaplója – 0-12. hét

Kisbabát várok! Én, az alapvetően energikus és aktív nő erőtlenül és fakultan fogadtam a hírt: a várandósságom 5. hetében járok. Így már értem, miért vagyok olyan gyenge és kedvetlen mostanában… Lélekben persze tele vagyok örömmel, de fizikálisan… Hát, közel sem vagyok a topon. Össze kell szednem magam, találnom kell valami fajta stratégiát, hogy újra szembenézzek az előttem álló kihívásokkal. Most, hogy másodjára élem majd át a 9 hónapot, a szülést és a szülés utáni megpróbáltatásokat, tudom, hogy nehéz út előtt állok.

Irányelvek az első trimeszterben

Szülés előtti testmozgás fontos, de hogy mit és mennyit szabad mozogni, több tényezőtől is függ. A gyakorlatok jellegét, ismétlésszámát meghatározza:

  • a várandósság hónapja,
  • a kismama (és a baba) fizikai állapota,
  • a kismama edzettsége.

Érdemes szakemberrel konzultálni, különösen a terhesség előtt rendszeresen nem sportoló kismamáknak.

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy megfelelően választott és megfelelő gyakorisággal végzett testgyakorlás előnyös a terhesség időszakában is. Megkönnyíti a gyermekvárást, pozitívan befolyásolja a kismama közérzetét, segíti a szülésre felkészülést és hozzájárul a szülés utáni gyorsabb regenerációhoz.

Tartsd szem előtt!

Tornázz naponta fél-egy órát.

  • Végezz laza átmozgató gimnasztikai gyakorlatsort, vagy válassz alternatív mozgásprogramot (pl. tajcsi, jóga, pilates, hastánc). A kifejezetten kismamáknak szóló jóga különösen légzőgyakorlatai segítik a szülés alatti légzéstechnika elsajátítását.
  • Sétálj vagy kocogj (szigorúan annyit, amennyi jólesik).
  • Kerüld az ütközéssel, balesetveszéllyel járó mozgásformákat (intenzív futás, aerobik).
  • Kerüld a súlyok cipelésével járó mozgást (pl. konditermi edzés).
  • Kerüld az ugrálással járó mozgást (pl. aerobik).

Minden esetben figyeld a szervezet reakcióját. Amennyiben szédülés, hányinger, bármilyen furcsa, kényelmetlen érzés lép fel, hagyd abba a tornát (és tájékoztasd az orvosod róla).

Státusz riport 0–12. hét

Terhességem megállapítása óta fizikailag és lelkileg nagyon nehezen telnek a hetek. Ennek oka a rossz közérzet, az émelygés, a durva éhség rohamok (amik sokszor éjszakánként törnek rám), szédülés, állandó fáradékonyság. Ez idáig hetente 2x teniszeztem és 1x futottam, valamint 1-2x otthon végeztem átmozgató tornát. De az állapotom romlásával teljesen kiestem a ritmusból, elhagytam magam. A teniszre ugyan lejárok, de minden más plusz testmozgást feladtam. Egyszerűen nincs hozzá kedvem és erőm. Abban bízok, hogy a terhesség előrehaladtával a fent említett tünetek enyhülni fognak, és ezzel arányosan több figyelmet fogok tudni fordítani a felborult belső egyensúlyom visszaállítására.

Fizikai állapot: gyenge

Lelki állapot: lehangolt

Testsúly: 52 kg

Heti edzésterv: heti 2 alkalom tenisz megőrzése, heti 1x 10 perc futás beiktatása újra