Egy kismama edzésnaplója 13–16. hét

Nézzük, hogy ment testnevelő tanár szakértőnknek a mozgás a várandóssága 13-16. hetében!  Cikkünk előző részét ITT olvashatja el

13–16. hét

Terhesség hete: 13. hét

Sport: futás, tenisz

Edzés intenzitása: kényelmes

Edzésidő: tenisz 60 perc, futás 15 perc

A heti tervem folytatódik az előző hónaphoz hasonlóan, annál is inkább, mert eddig nem igazán sikerült tartanom magam hozzá. Tehát, szeretnék kétszer teniszezni, egyszer futni és kétszer otthon tornázni.

Bár a mozgás közben és után kicsit jobban érzem magam, mégsem tudom tartani magam ahhoz, amit elhatároztam. Annyira gyenge és olyan fáradt vagyok, hogy másra sem tudok gondolni, mint a fizikai korlátaimra… Az éjszakai felkelések – és mohó evései nagyon megviselnek. Nappal pedig csak szédelgek ide-oda. Örülök, ha a napi teendőimet el tudom látni. Azt szokták mondani, hogy a 12. hét után mérséklődnek a kezdeti tünetek. Már alig várom, hogy ezt én is tapasztaljam. Olyan jó lenne újra könnyednek, energikusnak és mosolygósnak lenni.

Terhesség hete: 14. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 3x

Sport: tenisz, szánkózás

Edzés intenzitása: kényelmes

Edzésidő: tenisz 60 perc, szánkózás 30 perc

A heti edzések közül egy különleges élményemet ragadnám ki. Szánkózni mentem a fiammal. Sokszor találok ki olyan játékot a fiammal töltött időben, ami őt is, engem is megdolgoztat fizikálisan. Hát, a szánkózás ezek közé tartozik.

Nagyon kifáradtam, de jólesett. A hideg levegő, a munka, az élmény és talán az is, hogy úgy érzem, tényleg kezdenek szelídülni a várandósság kezdeti tünetei.

Terhesség hete: 15. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 2x

Sport: tenisz

Edzés intenzitása: tempós

Edzésidő: 60 perc

Ma nagyon jól ébredtem. Bár kicsit be voltam náthásodva, mégis egészen lendületesen fogtam bele a teendőimbe. A gyermeket apukája vitte bölcsibe, így én koncentrálhattam a teniszórára. Már útközben éreztem, hogy ma jól fog menni. Így is lett.

Terhesség hete: 16. hét

Heti sportmennyiség (alkalom): 3x

Sport: tenisz

Edzés intenzitása: kényelmes

Edzésidő: 60 perc

A héten többször volt alkalmam kijutni a teniszpályára. A megszokott heti két edzésen túl még egy plusz lehetőségem is volt játszani, mozogni. Én pedig örömmel mentem.

Volt ám a tenisz mellett más testmozgás is a héten. egyik délután kis gyerekmotorral mentem a kisfiamért a bölcsibe. Azt találtam ki, hogy megfuttatom egy kicsit a parkban. Úgy gondoltam, ez jó lesz mindenkinek: ő le tudja vezetni a bölcsi után még maradt fölös energiáit, én pedig futok egy kicsit, így beiktatva egy „villámedzést” magamnak.

Státusz riport 13–16.hét

A 12. hét után jelentősen mérséklődni kezdtek a várandósság első tünetei (fejfájás, szédülés, émelygés, rossz közérzet, éhségrohamok…). Jobban tudtam már aludni is. Mindennek köszönhetően, napról napra kezdett visszatérni az „életkedvem”. Egyre aktívabbak lettek a napjaim, többet tudtam teljesíteni a mozgásban is. Már nem csak az volt a célom, hogy „becsületből” végigcsináljam az edzéseket. Örömöt és élményt jelentett futni, teniszezni, sétálni. Még mindig nem állt be a rend az edzésprogramomba, a heti két fix tenisz mellett ötletszerűen megyek futni és csak ritkán tornázok itthon.

A pocakom is elkezdett növekedni. Már érzem, hogy a plusz súly cipelése miatt szükség lenne a gerinctornára, a hátam, a derekam rendszeresen fáj már a sok állástól, üléstől. Tudatosan azonban még nem iktattam be ezeket a tartásjavító gyakorlatokat. A pocak növekedésével egyre inkább húzódik a hasfalam, úgyhogy elhagytam minden nyújtózkodással és csavarodással járó mozdulatot, mert az már kifejezetten kényelmetlen már.

Hangulat: pozitív, szívesen indulok neki a mindennapoknak.

Fizikai állapot: energikus

Lelkiállapot: átlagos

Testsúly: 54 kg

Heti edzésterv: a 17. héttől heti 2 alkalom tenisz, heti 1×10 perc futás, heti 2×10 perc tartásjavító torna, alkalomszerűen bicajozás (teszt jelleggel)

Csoba Ildikó
testnevelő tanár
kismama
www.tuttifitti.hu