Őssejtlevétel ingyen – a Cord Blood Center programja

Évente körülbelül 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon. A terhesség 28. hete előtt megszületett csecsemők esetében az idegrendszeri megbetegedések előfordulása gyakoribb, ám ezek közül néhány már jó eséllyel gyógyítható köldökzsinórvér eredetű őssejttel. A Cord Blood Center, Európa második legnagyobb őssejtbankja éppen ezért tartja fontosnak, hogy egyedülálló társadalmi felelősségvállalás program kínálatát tovább bővítve ingyenesen biztosítsa a legveszélyeztetettebb korcsoportok számára az őssejt levételt és tárolást.

A CBC Magyarországon sokoldalú társadalmi felelősségvállalás programot hozott létre annak érdekében, hogy a professzionális őssejt levétel és tárolás mellett segítse az arra rászoruló ügyfeleit. A vállalat a saját őssejt beültetést szakmailag és anyagilag támogató Segítő Kéz Programja mellett idén tavasszal új kezdeményezést indít hazánkban, hogy ingyenesen elérhetővé tegye az őssejt levételt és tárolást a koraszülöttek és azon újszülött gyermekek számára, akiknek idősebb, beteg testvérén segíthet egy esetleges őssejt kezelés.

Mi az őssejt és mire jó?

A születés előtti, magzati fejlődés idején az embrió úgynevezett nem specializálódott alap-sejtekből épül fel, s ezeket őssejteknek nevezünk. Ezek a sejtek fokozatosan alakulnak az egyes szövetek sejtjeivé és olyan szervekké, mint például a szív, a bőr, a vér, az izom vagy az agysejtek. A születés után csak vérképző sejtek maradnak a szervezetben, melyek vörös-, fehérvérsejtek és vérlemezkék képzésére képesek specializálódni. Felnőtt embereknél ezek a sejtek a csontvelőben találhatók.

A köldökzsinórvérben különböző típusú őssejtek találhatók. Némelyek közülük hasonlóak, mint a felnőtt ember őssejtjei, mások még a gyermek embrionális fejlődési időszakából származnak. Ezek közül a legismertebb és leggyakrabban felhasznált sejtek a vérképző őssejtek. A köldökzsinórvérben található más típusú sejtek, különösen a mezenchimális eredetű törzssejtek és az úgynevezett embrionális sejtekhez hasonló őssejtek a szervezet sérült részeinek regenerálásáért felelősek, így vérképző-, izom-, csont-, porc-, máj-, szívizom és más sejtekké képesek szakosodni. A köldökzsinórvérben lévő őssejtek hasonló összetételben az élet folyamán már soha nem fordulnak elő.

Az őssejt kezelésről

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az őssejt transzplantációs beavatkozások ma már igen gyakoriak, jelenleg több mint 85 súlyos megbetegedés gyógyítására alkalmazzák. Az eredmények javítása és az új alkalmazási területek felkutatása érdekében számos klinikai kísérlet folyik. A legújabb statisztikai adatok szerint több mint 300 őssejttel kapcsolatos klinikai kísérletet végeztek el a világon az életveszélyes hematológiai, onkológiai, és genetikai betegségek, valamint a központi idegrendszeri rendellenességek területén. A világ neves kutatói biztató eredményeket értek el például a halláskárosodás, az 1. és 2. típusú cukorbetegség, az autizmus, az Alzheimer-kór gyógyításában, de kísérleteket végeznek a Parkinson-kór és a HIV fertőzés kezelhetőségére vonatkozóan is.

A programról

Az Indikált Őssejt Levételi Program névre keresztelt vállalás keretében a CBC mostantól a 28. hét előtt megszületett koraszülött csecsemők, vagy a születést követő 5 percben 5 pont alatti APGAR értéket elért gyermekek számára a köldökzsinórvér eredetű őssejt levételét és tárolását 2 évre ingyenessé teszi. A vállalat azoknak az újszülött gyermekeknek is biztosítja a programot, akiknek idősebb testvére például bizonyos lymphómás, leukémiás vagy vérképzőszervi betegségben szenvednek, ezek gyógyításában ugyanis őssejttel kapcsolatos nemzetközi kutatások biztató eredményeket értek el.

„Ma már több mint 85 különböző betegség gyógyítható köldökzsinórvér eredetű őssejt kezeléssel, de 300-at is meghaladó klinikai kutatás folyik a világon az őssejt terápia alkalmazására, köztük a leggyakrabban előforduló idegrendszeri megbetegedésre, a gyermekkori agyi bénulásra vonatkozóan.” – mondta Dr. Pance Miklós, a Cord Blood Center Hungary vezetője.

Így vehettek részt a programban

„Az Indikált Őssejt Levételi Programhoz egy gyors regisztrációval, ingyenesen csatlakozhatnak azok a várandós kismamák, akik elővigyázatosságból vagy akár orvosi okból kifolyólag szükségesnek érzik a felkészülést az esetleges problémákra.” – magyarázta Dr. Pance.

A CBC a szükség esetén ingyenesen levett őssejtek tárolása mellett a koraszülött gyermekek és az őssejttel gyógyítható betegségben szenvedő testvérek számára is biztosítja a tavaly bevezetett Segítő Kéz Programját, melynek keretében a vállalat széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerét kihasználva szakmai, valamint pénzügyi támogatást is biztosít az esetleges őssejt kezeléshez.

Ma is sok a koraszülött baba

„A 28. hét előtt világra jött gyermekeknél az idegrendszeri betegségek, mint a gyermekkori agyi bénulás esélyének kialakulása az átlagosnál magasabb. Míg az időben, a 37. hét után született csecsemőknél a betegség előfordulása 0,2%, addig a koraszülötteknél ez a szám eléri a 10%-ot is.” – tette hozzá a CBC kezdeményezését támogató Dr. Kocsis István neonatológus szakorvos.

Magyarországon az elmúlt években nem csökkent a koraszülések száma. Míg Európában átlagosan az újszülöttek mindössze 6%-a jön a 37. hét előtt a világra, hazánkban megközelítőleg minden 12. gyermek idő előtt születik. Dr. Kisfalvi István nőgyógyász a koraszüléssel kapcsolatban elmondta:
„Számos tényező eredményezhet koraszülést, sok esetben azonban ez nem megelőzhető, ezért is tartom kiemelten fontosnak a Cord Bood Center egyedülálló kezdeményezését, mely az őssejt levételtől egészen a gyógyításig ingyenesen nyújt segítséget.”

CBC

Szponzorált cikk