Férfiak iskolája – 12. lecke:Tíz dolog, amit érdemes még azelőtt megtenni…

Szakítás, válás, különköltözés. Mit csináltunk rosszul? Mire kellett volna odafigyelni, mielőtt megtörtént a baj?

Mikor benne vagyunk egy helyzetben, szituációban nem látjuk át, hogy mit érdemes elengedni és mi az, amibe feltétlenül bele kell kapaszkodni. Cikkünkben igyekeztünk hasznos tapasztalásokat átadni 10 pontban, hogy mit érdemes még azelőtt megtenni, hogy késő lenne.

1. Engedd el a sérelmeket

Sok párkapcsolatban a dédelgetett sérelmek akár hosszú évekig is mérgezhetik a kapcsolatot. Lehet ez egy rossz időben, rossz helyen kimondott szó, vagy akár éppen egy kimondatlan őszinte érzés.
A lényeg, hogy ezekkel a lelkünkben nehéz örömöt és szeretetet beengedni a szívünkbe. Muszáj kimondani és aztán elengedni ezeket.

2. Ne tégy úgy, mintha meg sem hallanád

Figyelni kell jobban egymás szavára. A szavak formálják meg a gondolatainkat és a fájdalmainkat. Nem fognak elmúlni csak attól, ha meg sem halljuk őket!

3. Ha legalább kétszer esett szó róla, vedd komolyan

Ha egy nő elmondja, mi esik neki rosszul, az elsőre talán még bagatellnek tűnhet, de higgyék el kedves uraim, hogyha már legalább kétszer megemlítette ugyanazt a problémakört, akkor annál sokkal többször is megfordult a fejében. Ha többször elhangzik egy-egy probléma, akkor az lassan gondként fog tornyosulni előttünk. Érdemes tehát foglalkozni vele, hogy ne generáljon újabb leküzdésre váró feladatot. Könnyebb elsőre, mint nagy unszolásra.

4. Kell az együtt töltött idő és az ölelés

Sokszor rohanunk és nem tudunk a hétköznapokban odafigyelni egymásra. Még is nagyon fontos az együtt töltött idő. Ha más nem, reggeli vagy esti rituálékkal, ami biztonságot és feltöltődést ad. Például a reggeli ölelés, vagy az esti lefekvés utáni beszélgetés elalvás előtt. Ezek az állandósult közös apró együttlétek erősítik a kapcsolatot és az összetartozás érzését… , mert annál nincs felemelőbb, mint tartozni valakihez.

5. Ne tudd le, legyen értékes az együtt töltött idő

Sokszor tudatosan szervezzük a heti egy vagy havi egy-két együtt töltött órát, napot. Mégis egy idő után kötelezővé válik ez a fajta „csapatépítés”. Ne legyen így! Legyen értékes az az idő, amit együtt tölt a pár. Legyen változatos az a „randi”! Érdemes a férfiaknak kicsit összeszedni a randiötleteket innen-onnan (akár kolléganőktől, baráti társaságból), hogy a nő érezze a gondoskodást.

6. Ne lelkizz, de beszélj az érzéseidről

A beszélgetés fontos! Senki sem gondolatolvasó. Azonban ahhoz, hogy szeretni tudjuk egymást és elfogadni a másikat, beszélnünk kell az érzéseinkről és meg kell tudnunk hallgatni a másikat is. Így derülhet arra is fény, amit a másik emészt éppen magában. Az érzések fontosak, mert azok táplálják a szeretetet egymás iránt! Az „sz” betűs szót ilyenkor érdemes kimondani többször is, meghitté és intimmé teszi a kapcsolatot. Ne féljünk elmondani, hogy mennyire szeretjük a másikat! Felemelő érzés ez is.

7. „Én” üzenetekkel kommunikálj a másik bírálása helyett

Nem érdemes egy konfliktust tetézni azzal, hogy bírálatokat lövünk a másik felé. Csak elutasítást kapunk cserébe. Használjuk inkább az „én” üzeneteket. Mondjuk el, minket hogyan érint az adott szituáció. Közvetítsük a saját megéléseinket, hogy empátiát váltsunk ki a másikból elutasítás és visszatámadás helyett. Az „én” üzenetek nem bántanak, hanem együttérzésre sarkallnak, ami a probléma másik megvilágítását eredményezik. (Például „én rosszul érzem magam ebben a helyzetben, mert tehetetlen vagyok.” vagy „nem tudom feldolgozni a történteket, mert nagyon bánt.” vagy „biztos az én hibám, de nem értem…”)

8. Kell a figyelem

Minden embernek szüksége van figyelemre. A kisgyerekek is azért sírnak, azért „rosszalkodnak”, hogy figyelmet kapjanak. A felnőttek is szomjazzák a figyelmet, még ha büszkeségből nem is vallják be. És be kell látni, hogy a nők különösen vágynak arra a bizonyos figyelemre. Ettől érzik biztonságban magukat, hogy az erős férfi odafigyel rájuk, óvja, félti őket (természetesen az ésszerű keretek között!) Legyünk figyelmesek egymással!

9. Éreztesd, hogy fontos

A figyelemmel együtt jár az is, ha érezzük, hogy fontosak vagyunk a másiknak. Hogy a kimondott szavaink nemcsak repdesnek a levegőben, hanem valóban nyitott fülekre találnak. Mindenki szereti érezni, hogy valakinek fontos, nagyon fontos. Fontos a véleménye, a jelenléte, a lénye. Éreztetni kell a szeretett lénnyel, hogy itt vagyunk neki, ránk mindig számíthat, hogy nincs egyedül a nagyvilágban, hogy fontos nekünk!

10. Tanuld meg az elfogadást

Az egyik legfontosabb dolog, az elfogadás. Enélkül nehezen kivitelezhető az előző 9 dolog közül bármelyik is. El kell fogadnunk a másikat és azt, amit az élet vele együtt ad nekünk. Ha ez nem megy, akkor inkább engedjük el, mert a kapcsolat halálra van ítélve még mielőtt létre jöhetett volna.

és a +1 bónusz: tégy úgy, mintha csak most ismerkedtetek volna meg

A ráadás csak egy nagyon rövid tipp: néha tégy úgy, mintha csak most ismerkednétek. Randik, kéz a kézben séták, meghitt pillanatok. Apró figyelmességek, apró meglepetések.

Mi az, amit elrontottunk? Vagy mi az, amit még nem, de elronthatunk? Néhány perc alatt rájöhetünk, csak egy-egy szürke hétköznapunkat meg kell vizsgálnunk és néhány lépést hátra lépve, távolabbról kell szemlélnünk önmagunkat és a kapcsolatunkat. Megéri a ráfordított munka!

Kedves Olvasó!

Ha úgy érzi, hogy nem ért egyet, vagy nagyon is egyetért, kérjük ossza meg velünk és írjon a jól bevált Lelkitárs Postaládánkba a lelkitars.postalada@gmail.com címre, ahol továbbra is várjuk leveleiket, melyekből néhány véleményt megosztunk majd az olvasókkal.

Juhász-Nagy Mónika
rekreációs szakember