A zenét tanuló gyerekek okosabbak?

A zenetanulás biológiai változásokat idézhet elő az agyban, ami fejleszti a zene feldolgozását, de hatással lehet más területekre is.

Nature Reviews Neuroscience egyik számában Nina Kraus és Bharath Chandrasekaran tekintették át a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és egyúttal hívták fel a figyelmet az iskolai zenetanulás fejlesztésére.

Ebben segít a zenetanulás

A legtöbb zenészvirtuóz már egészen fiatal korától kezdve rengeteg órát gyakorol a hangszerén. A tanulás során a zenészek megtanulnak figyelni a zenei hangok akusztikájának finomságaira, különösen a hangmagasságra, az ütemre és a hangszínre.

A kutatók arra következtetnek, hogy a zenei tréning strukturális és funkcionális változásokat idéz elő az agyban. A neuroplaszticitás során fejlődik a zeneértés, és talán hatással van más hallással kapcsolatos képességekre, mint a beszéd és az idegen nyelvek megértése.

A képzett zenészek könnyebben megküzdenek a nyelvtanulás kihívásaival, és más hallással kapcsolatos hétköznapi feladatokkal. Jobbak lesznek abban, hogy akusztikus jelekből kivonják az abban előforduló rendszerességeket, s így sokkal hatékonyabban hallanak hallást zavaró környezetben, például egy zsibongó osztályteremben. Röviden szólva a zenészek talán bizonyos kognitív és észlelési képességeket tudnak elsajátítani a nem zenészekkel ellentétben.

Forrás: Nature Reviews Neuroscience