Ha kevés az anyatej

Ha kevés a tejed, akkor gyermeked egyéves koráig – de ha lehetőséged van rá, akkor, még tovább is – valamilyen tápszert adjál neki. Célszerű az anyatej összetételét legjobban megközelítő tápszert választani.

A baba ideális tápláléka az anyatej

A szoptatásnak számos előnye van. Az anyatejben nagyon sok olyan anyag található, ami nélkülözhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez, a jól működő immunrendszer kialakulásához. Az anyatej összetétele a baba igényeihez igazodik. Megfelelő mennyiségben és formában tartalmazza a csecsemő számára szükséges tápanyagokat (fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat).

D-és K vitaminból azonban kevesebbet tartalmaz a szükségesnél, ezért ezt pótolni kell. Vastartalma nem túl magas az anyatejnek, de nagyon jó hatásfokkal hasznosul. A szoptatás hatására a kisbaba bélrendszerében különböző típusú jótékony baktériumok, vagyis probiotikumok telepszenek meg. Ezen jótékony baktériumok táplálékául szolgálnak az anyatejben levő fel nem szívódó összetett szénhidrátok, vagyis a prebiotikumok. Az anyatejben levő probiotikumok, immunglobulinok, immunsejtek együttesen védelmet jelentenek a még fejletlen immunrendszerrel rendelkező babának a fertőzésekkel szemben. Az anyatejben levő telítetlen zsírsavak segítik a kisbaba idegrendszerének és a szemében levő ideghártyának a megfelelő fejlődését. Hat hónapos korig, önmagában az anyatej minőségileg és mennyiségileg is megfelelő a baba számára. Hat hónapos kórtól azonban már az anyatej önmagában nem fedezi a baba szükségleteit, ezért főzelékkel, gyümölccsel ki kell egészíteni a táplálkozását.

Tehéntej, kecsketej?

Régebben – mindennapi gyakorlat volt-a néhány hónapos baba hígított tehéntejet kapott, ha nem volt elegendő anyatej. A tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy az allergiás- (szénanátha, asztma, ekcéma), immunrendszeri- (cukorbetegség, krónikus bélgyulladások) betegségek megelőzésének fontos pillére a tehéntej késői bevezetése. A kecsketej önmagában táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelő, mivel egyes vitaminokban (B6, B12, C, D, folsav) szegény – így vitaminhiány, illetve folsavhiányos vérszegénység alakulhat ki-, ásványi-anyag tartalma pedig magas. A Magyar Gyermekorvos Társaság Szakmai ajánlásának megfelelően- hogy sem a tehéntej, sem a kecsketej nem megfelelő tápláléka a csecsemőnek.

Ne szomorkodj, ha nincs elég tejed

Ha kevés a tejed, akkor gyermeked 1 éves koráig, de ha lehetőség van rá, még a továbbiakban is valamilyen tápszert adjál. Hat hónapos kor után úgynevezett anyatej kiegészítő tápszert célszerű választani. Ezeken a tápszereken általában egy „2”-es jelölés található, ami megkülönbözteti a 0-6. hónapos korig adható anyatej helyettesítő tápszerektől, amiken egy „1”-es jelzés látható. A különböző tápszerekben levő alapvető tápanyagok- fehérje, szénhidrát, zsír, ásványi anyagok, nyomelemek- összetételében nincs lényeges különbség. A ma forgalomban levő tápszerek gyártásánál megpróbálják egyre jobban megközelíteni az anyatej összetételét. Célszerű az anyatej összetételét legjobban megközelítő tápszert választani. Megjelent már olyan tápszer is, amely az anyatejhez hasonlóan tartalmazza az idegrendszer fejlődését elősegítő telítetlen zsírsavakat (ómega-3 zsírsavak) és az immunrendszer fejlődését serkentő probiotikumokat és prebiotikumokat is egyaránt. A bio alapanyagok felhasználásával készült tápszerek vásárlásánál biztos lehetsz benne, hogy gyermekedet egészségesen táplálod. Ezen táplálási elvek betartása esetén nem kell aggódnod, hiszen kisbabád megkapja ugyanazokat a fontos tápanyag-összetevőket, mintha szoptatnád.

Dr. Tausz István