A szénanátha és az asztma együtt még veszélyesebb

A szénanátha és az asztma gyakran együtt fordul elő. Epidemiológiai adatok szerint, az asztmások 80%-ának van szénanáthája is, ugyanakkor a szénanáthások körében hatszoros esélye van asztma kialakulásának, összehasonlítva azokkal, akiknek nincs szénanáthájuk.

A szénanátha és az asztma közötti szoros kapcsolatnak kórélettani bizonyítékai vannak. Mindkét betegségnél a légutak krónikus gyulladása zajlik: a szénanáthánál a felső légutak, az asztmánál a hörgők nyálkahártyája érintett. Ugyanazok az allergiás reakciót kiváltó tényezők is, és hasonlóak azok a légutakban képződő biokémiai anyagok is, melyek a klinikai tünetekért felelősek.

Kínzó tünetek

A szénanáthás panaszok között a vizes orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, orrdugulás a leggyakoribbak, az asztmatikus panaszok közé a kínzó köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés, zihálás tartoznak.

Így vizsgálják

Amennyiben az említett szénanáthás panaszok mellett köhögés és nehézlégzés is jelentkezik, feltétlenül szakorvoshoz (gyermektüdőgyógyászhoz, allergológushoz) kell fordulni. Egyrészt kezelni kell az allergiás vagy szénanáthát, másrészt ki kell vizsgálni, hogy az allergiás nátha mellett nincs-e már kialakult asztma. A szénanáthás betegek kivizsgálásakor rutinszerűen el kell végezni az alsó légúti tünetek értékelését, a légzésfunkciós vizsgálatokat annak érdekében, hogy az asztmát megerősítsük, vagy kizárjuk. Azoknál a gyermekeknél, akik légzésfunkciós vizsgálatot nem képesek végezni, a kórtörténet alapos elemzése, a fizikális vizsgálat utalhat a két betegség együttes fennállására.

Erre kell figyelni, ha asztmás a kicsi

Az asztmás betegeknek, illetve gyermekek esetében a szülőknek figyelniük kell arra, hogy a szokásos asztmás panaszaik romlanak-e az allergiaszezonban, illetve észlelik-e a szénanátha tipikus tüneteit. Ha igen, ezt feltétlenül jelezniük kell a gyermektüdőgyógyász vagy allergológus szakorvosnak. A két betegség együttes jelenlétekor ugyanis az asztma csak akkor tartható egyensúlyban, ha egyúttal a szénanáthát is kezelik.

Kezelési lehetőségek

A szénanátha és asztma együttes előfordulásakor a kezelés célja a felső és alsó légúti gyulladás egyidejű csökkentése. Ezért a kezelés megkezdése előtt nagyon fontos az alapos gyermektüdőgyógyászati, allergológiai állapotfelmérés, kivizsgálás. A két betegség egyszerre történő kezelésével az asztmás és szénanáthás betegek jobb életminősége biztosítható.

Dr.Bánfi Andrea
Svábhegyi Gyógyintézet