Bébik, kicsik és nagyok

Szívinfarktust okozhat a húsvéti csokinyuszi?

Gondolta volna, hogy a húsvéti csokinyuszi nem is mindig olyan ártalmatlan? Ha ugyanis a jó szívvel megvásárolt édességünk transzzsírt tartalmaz, az rögtön hadjáratot indít a szervezet ellen. A transzzsírok fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot vagy akár meddőséget is okozhat.

           

Bár a februárban hatályba lépett rendelet felvette a kesztyűt a transzzsírok ellen, a jövő februárig tartó türelmi időszakban még ott lapulhatnak kedvenc csemegéinkben a szívgyilkos vegyületek. Érdemes tehát körültekintőbbnek lennünk, ha kekszet, nápolyit vagy éppen a húsvéti meglepetésnek szánt csokinyuszit és csokitojást akarjuk megvásárolni az ünnepekre. Ha címkén azt látjuk ugyanis, hogy az adott termék részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy könnyebben elkerülhessük a transzzsírokat a húsvéti ünnepek időszakában is:

1.    Ha biztosra menne, készítse el otthon a húsvétra szánt édességeket! Ha a bevásárlás során minőségi alapanyagokat választ, garantáltan elkerülheti, hogy transzzsír-tartalmú csokikat hozzon otthon a húsvéti nyúl. S ez még nem minden: a kézzel készített édességeknek a kicsit és minden bizonnyal a nagyok is jobban örülnek majd.

2.    Vásároljon kevesebb, de minőségi terméket! Mivel a transzzsírok keletkezéséhez szükséges hidrogénezési eljárás igen olcsó, az így előállított termékek ára is jellemzően alacsonyabb a transzzsírmentes termékekénél. A nagyobb cégek egy része már jóval a rendelet hatályba lépése előtt áttért az ilyen termékek gyártására, így ezek az édességek már most megfelelnek az előírásoknak.

3.    Olvassa el az élelmiszer címkéjét, mielőtt az édességet a kosárba teszi! A magas árkategóriájú termékekben se bízzon mindenek felett, így mindenképpen vessen egy pillantást a csomagolásra, mielőtt megvenné azt. Minél előrébb szerepel ugyanis ez a veszélyes hozzávaló az összetevők felsorolásában, annál több transzzsírt tartalmaz a termék.

Exit mobile version