Jutalmazás – ajándékozás, avagy mi kerüljön a nyuszi kosarába?

A gyereknevelés egyik legfontosabb eszköze a jutalmazás, amiről a legtöbbször az ajándékozás juthat eszünkbe, de fontos felhívni a figyelmet a jutalmazás más módjaira is. Főleg most, hogy a jön a húsvéti szezon és a gondos „nyuszik” számba veszik, hogy kosarukban miket vigyenek csemetéjüknek.
Ezzel a cikkel támpontot szeretnék adni a szülőknek, hogy eldöntsék mivel és hogyan jutalmazzák meg kicsinyeiket.

Miért jutalmazunk?

Elsősorban természetesen azért, mert szeretjük a gyerekeinket és ezt jólesik kifejezésre juttatni! Ebből következik, hogy neves alkalmakkor, mint amilyen a karácsony, szülinap, kap tőlünk ajándékot a gyerekünk, attól függetlenül, hogy hogyan viselkedett a megelőző időszakban. Ez a feltétel nélküli szeretetből következik.

Ezért kerüljük el az ajándékmegvonással való fenyegetést

Sokszor hangzik el, hogy „Ha így viselkedsz, nem veszem meg neked szülinapodra a kedvenc játékodat/nem hoz semmit a Jézuska” Persze függetlenül attól, hogy hogyan viselkedik a gyerek, a szülő a végén általában úgyis megveszi neki a kinézett ajándékot. Ami nagyon helyes, mert ajándékot azért adunk, mert szeretjük a gyerekünket, és szeretni akkor is szeretjük, ha éppen az agyunkra megy a hisztikkel, vagy morcos viselkedésével. De éppen ezért nem is érdemes „üresen fenyegetni” azzal, hogy nem kap majd semmit, mert abból azt tanulja meg, hogy az ígéreteket nem tartják meg, a tetteknek nincs következményük. Ha már rendre akarjuk utasítani, akkor valami olyan következményt helyezzünk kilátásba, amit be is fogunk tartani: pl.: „ha nem fogadsz szót, akkor haza kell menjünk a játszótérről.”

A jutalmazás másik oka pedig az, hogy ezzel akarjuk megerősíteni a megfelelő viselkedést, és így a jutalmazás az egyik legfőbb nevelési eszközünk is. Manapság már tudjuk, hogy a pozitív megerősítések, jutalmazások túlsúlya a harmonikus személyiségfejlődés alapja. Bár most nem térek ki a büntetésekre, de itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy megfelelő módokon, természetes azoknak is helyük van a gyermeknevelésben.

Mit érdemes figyelembe venni a jutalmazáskor?

A legfontosabb, hogy ne csak a tárgyi ajándékokat értsük alatta, hanem az olyan mindennapi dolgokat is, mint a dicséret, vagy a gyerek számára élvezetes tevékenységek, mint a közös játék, kreatív játékgyártás.

Munkám során sokszor tapasztaltam, hogy egyes szülők rengeteg játékot vesznek kisdedünknek, lehetőleg mindent, amit szeretne. Ennek hátterében az a tisztán jó szándék áll, hogy lehetőleg mindent megadjanak neki és sokszor olyan szülők esetében igaz ez fokozottan, akik saját szüleiktől úgy érzik nem kaptak megfelelő odafigyelést, szeretetet. Ez a „játékokkal való elárasztás” azonban káros is lehet a gyerekre nézve, nem fog úgy örülni, nem fogja tudni értékelni a játékait, mindig egy újabbat akar majd, ami csak percekig, órákig okoz örömet.

A túl sok játék ingerként is sok, fárasztó lehet a gyereknek.

Tehát kerüljük el a mindennapokban a tárgydömpinget: vagyis hogy hetente kapjon valami kis játékot, csak azért mert velünk jön a bevásárlásra és megtetszik neki egy ugyanolyan kisautó vagy kisbaba, amitől már roskadozik otthon a polc. A túl sok játéknak negatív hatásai lehetnek, egy újabb megszerzése már csak nagyon rövidtávon, egy két percig, óráig okoz majd örömet, hiszen természetessé válik, hogy naponta, hetente kap újat. Kevésbé tudja értékelni a meglévő játékokat, nem is játszik velük.

Tippek a jutalmazáshoz/ajándékozáshoz

  1. Fordítsunk időt a közös előkészületekre: nagytakarítás a friss tavaszi napsütésben; az elmaradhatatlan tojásfestés; fűgyűjtés a tojások alá a szabadban. A közös élmény a legnagyobb jutalom.
  2. Húsvéthoz közeledve gyárthatunk mi magunk is papírból színes, kreatív tojásokat, nyuszikat, ezek felvagdosva rögtön puzzleként is működnek (ötleteket bátran lehet keresgélni az interneten).
  3. A „nyuszitól érkező” finomságok legyenek a lehető legegészségesebbek: adhatunk szárított gyümölcsöket is, a csokitojások, csokinyuszik esetében pedig keressük a jó minőségű, étcsokis változatokat, és erre hívjuk fel az ajándékozó rokonok figyelmét is.
  4. Nagyszerű mulatság húsvét napján együtt keresgetni az előre elrejtett ajándékokat. Ha nagyobb gyerekünk van, különböző rejtvények megoldásához is köthetjük az ajándékokat, hogy még élvezetesebb legyen a kaland.
  5. Jó idő esetén keressünk szabadtéri programot, hiszen a tél után amúgy is kevesebbet vagyunk a napon, és a D-vitamin készletünk is vészesen lecsökken.
  6. A húsvéti szabadság alatt szánjunk időt a közös családi játékra: elővehetők az életkornak megfelelő társasok és indulhat a vidámkodás!
  7. A húsvét kiváló alkalom a hagyományok tiszteletének ápolására is, ami ki-ki saját értékrendje szerint tehet meg. El lehet mesélni a gyerekeknek, hogyan zajlott a húsvét a régi időkben, el lehet menni hagyományos húsvéti programokra, locsolkodni, vagy templomba.

Bikfalvi Réka
egészségfejlesztő szakpszichológus-gyógyszerész