A tiszta, ápolt fogak nem szuvasodnak

Számos betegségnek elejét vehetnénk, ha félévente felkeresnénk a fogorvosunkat, és nagyobb figyelmet fordítanánk az otthoni fogápolásra.

Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Gyermekkórház Fogászati Prevenciós Osztályának megbízott osztályvezető főorvosa vallja, hogy fogaink egy életen át megőrizhetők, erősek, egészségesek lehetnek. A tiszta, gondozott fogak ugyanis nem szuvasodnak. Hazánkban mégis népbetegség a szuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota európai átlag alatti.

„Hazánkban az 5-6 éves korcsoport mindössze 30%-a rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg, az általános iskolások kb. 80%-ánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon, a 65–75 éves korosztályban pedig már közel 3%-os a teljes fogatlanság.

Az elmúlt években, kismértékben, de nőtt a szuvasodások száma. Ebben sajnos közrejátszhat a családok rossz gazdasági és szociális helyzete, valamint az ezzel összefüggésben lévő életmódbeli, lelki tényezők. Sokan elhanyagolják a félévenkénti fogorvosi ellenőrzést is, és csak akkor jönnek, ha már fájdalmuk van. A rendszeres kontroll és a gondos otthoni ápolás azonban kellemesebb és gazdaságosabb megoldás, mint a már kialakult, gyakran visszafordíthatatlan fog- és ínybetegségek kezelése” − hívja fel a figyelmet dr. Dima Mária Magdolna.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház