Mit tegyünk a vízhólyaggal?

A kényelmetlen, szoros lábbelik, főként, ha zokni nélkül vagy dörzsölő anyagú zoknikkal, harisnyákkal viselik azokat, szinte egyenes utat jelentenek a vízhólyagok felé.

A belül vízszerű, esetleg enyhén véres folyadékkal telt kisebb-nagyobb hólyagok a súrlódásnak, nyomásnak kitett bőrterületeken alakulnak ki a leggyakrabban. Tavasztól őszig a gyerekek lábán is gyakori „vendég” a pirosas, feszülő, belül még nedvvel telt, esetleg már kilyukadt, nedvedző és fájó vízhólyag.

Hogyan előzhető meg a kialakulásuk?

A bőr dörzsölődés, nyomás miatti kipirosodása, sebessé válása és a hólyagok keletkezése megelőzhető. A megfelelő méretű, kényelmes kialakítású cipő, és a puha anyagú, nedvszívó, lehetőleg pamut zoknik, harisnyák választása az első lépés a megelőzés felé. Akinek izzadásra hajlamos a lába, annak ügyelnie kell a szárazon tartásra,- hintőpor, jól szellőző lábbeli, talpbetét stb. alkalmazásával.

Amennyiben jelentős fizikai igénybevétel vár a lábra, például egy túra vagy sportolás miatt, akkor célszerű már előző este, de legalább 1-2 órával az indulás előtt, bőrápoló, zsírozó krémmel bekenni a lábfejet. Erre a célra tökéletesen megfelel a szarvasfaggyú, de az olcsón beszerezhető, vazelint vagy paraffint magas koncentrációban tartalmazó kenőcsök is jó szolgálatot tesznek. A gyógynövényes készítmények közül a körömvirág kivonataival dúsított, zsíros jellegű készítmények ajánlhatók.

Ha már kialakult a vízhólyag, de még nem lyukadt ki?

Ha a felsőbb és alsóbb bőrrétegek különválnak egymástól és köztük testnedv szaporodik fel, akkor már „kész” is a vízhólyag.

  • Mit ne tegyen?

Bármekkora késztetést is érez a feltépésére, felvágására, semmi esetre se nyissa ki a vízhólyagot! Egyrészt, az alsó bőrrétegek nagyon érzékenyek, másrészt a felszakadt vízhólyag egyben fertőzési kaput is jelent, amin keresztül baktériumok, vírusok, gombák kerülhetnek be a tulajdonképpeni nyílt sebbe.

  • Mit kell tenni?

Célszerű minél hamarabb puha anyagú fedőkötéssel ellátni, és a további igénybevételtől, dörzsöléstől óvni a vízhólyagos területet. Szintén ideális megoldás a vízhólyagok speciális, gyógyszertárakban is kapható ún. vízhólyagtapaszokkal való befedése. Ezek a különböző formákban és méretekben kapható speciális tapaszok átlátszó, puha, gélszerű anyagból készülnek. A hólyag esetleges felszakadása esetén felszívják a kiszivárgó nedvet, ugyanakkor nem ragadnak bele a sebbe. Miközben semmiféle, hagyományos értelemben vett gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmaznak, védik a vízhólyagos bőrt a további nyomástól, dörzsöléstől és a fertőzésektől. Nem utolsó szempont, hogy alkalmazásuk esztétikusabb, mint a házilag kivitelezett mull-lap és ragtapasz kombináció. Bár a vízhólyagtapaszok általában erősen tapadnak, erősen izzadó bőrterületen való alkalmazásukkor óhatatlan, hogy elmozduljanak, netán a bőrről leváljanak. Célszerű ilyenkor a vízhólyagtapaszt tagtapasszal is megerősíteni.

Ha már ki is lyukadt a vízhólyag

Előfordul, hogy a lábbeli nemcsak felsérti a bőrt és rövid idő alatt létrehozza a vízhólyagot, de annyira nyomja is, hogy ki is szakítja a nedvedző hólyagot. Ilyen esetekben elsőként antiszeptikus oldattal való lemosás javasolt, majd a sebet puha anyagú fedőkötéssel kell ellátni, vagy vízhólyagtapasszal lefedni.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész