Egy bölcsődei szakszervezet továbbra is tiltakozik a bölcsődék fizetőssé válása ellen

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) továbbra is tiltakozik, hogy fizetőssé váljanak a bölcsődék.
Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet azt írta, hogy az Országgyűlés által elfogadott, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításában azt is rögzítik, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a fenntartó az önkormányzat – a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthat meg, amely maximum az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet.
Mint kiemelték: a törvény ellen mások mellett a BDDSZ \”hiába tiltakozott, érveléseiket nem méltányolták, figyelmen kívül hagyták\”. Ezért a \”sebtében elfogadott törvényt\” átgondolatlan és családellenes döntésnek tartják – hangsúlyozta a BDDSZ.
Soltész Miklós szociális államtitkár november közepén az MR1-Kossuth Rádióban azt mondta: csak nagyon szigorú szabályok között szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok; a díjnak több feltétele van.
Mint az államtitkár november végén az Országgyűlés előtt kifejtette: a bölcsődék esetében a fenntartó számára lehetővé válik, hogy az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapítson meg. Ugyanakkor a rászoruló, a három- vagy többgyermekes, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok, valamint az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett és az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek esetében nem szedhető térítési díj. A családok támogatásáról szóló törvény módosítása egyértelművé teszi, hogy az ikergyermekeket nevelő szülők az ikrek után járó magasabb összegű gyermekgondozási segélyre akkor is jogosultak – a gyermek egyéves korát követően – ha 30 órát meg nem haladóan, vagy otthon folytatnak kereső tevékenységet.
MTI