Gyalogoljunk a picikkel

Igazi felüdülés a fókuszált séta. Egyáltalán nem könnyű ez a „mindent kizárok, semmire sem gondolok, semmit sem csinálok” séta. De ha kitartó az ember, eljuthat egy olyan állapotba, amikor igazán kitisztul a feje és kiélesednek érzékei.
A gyaloglás nemcsak a legegyszerűbb mozgásforma, a legolcsóbb közlekedési eszköz, hanem a rendszeres testedzés leggyakoribb formája is. Segítségével egyszerre szabadulhatunk ki a levegőre és fedezhetünk fel tájakat vagy akár a lakókörnyezetünket.

Gyalogolni mindenkinek szabad

Idősek, túlsúlyosak vagy akár kismamák is. Várandósság alatt és szülés után ez az első mozgásforma, amibe belekezdhetünk. Kezdésnek 20-30 perc is felér egy átmozgató edzéssel. Persze nem a „kirakat nézegető” sétáról van szó, hanem a fókuszált gyaloglásról. Meglepően el lehet fáradni abban, ha koncentrálva a helyes testtartásra, a karok és a láb ellentétes mozgatására és a teljes talpfelületen gördülésre haladunk előre leginkább rögös terepen. Ha ehhez emelkedők és lejtők is párosulnak, garantált egy kellemes edzés. Ahogy nő az edzettség és csökken a fáradékonyság, úgy egyre hosszabb ideig végezhető ez a testmozgás.

A gyors gyaloglás nagyon jó fogyasztó sport lehet

Ennek alapvető feltételei a táv hossza, a tempó megválasztása illetve a kitartó, és folyamatos haladás, ugyanis csak így valósul meg igazán a zsírégetés.

A gyaloglás technikája

  1. A lábfejek pedig párhuzamosan érjék a talajt.
  2. Puhán érkezz a talajra, teljes talpfelületen gördülj át. A talajfogás sarkon történik, és nyújtott térddel.
  3. Figyelj a helyes testtartásra. A törzs egyenes, a mellkas nyitott, a váll nem esik be. Tekintet előre néz. A súlypont a láb felett van.
  4. Karod is dolgozzon gyaloglás közben. A kar lazán a test mellett dolgozik úgy derékmagasságban. A kar és a láb ellentétesen dolgozik, a könyök enyhén behajlítva, a törzs mellett. (Ha persze babahordozóval illetve babakocsival gyalogolsz, akkor a kar mozgásával nem tudod segíteni a mozgást.)

Kiváló közös program babával és kisgyermekkel

A baba utazhat hordozókendőben, babakocsiban, a kisgyermek pedig sétálhat mellettünk, felpattanhat gyermek motorra, biciklire vagy akár a nyakunkba is. A programot izgalmasabbá tehetjük egy-egy játékkal (pl. falevél gyűjtögetéssel, kavicsdobálgatással, stb.), de már a helyszín megválasztásával is.

  • Gyaloglás hordozókendővel

A babahordozás a baba és az édesanya szempontjából is elemi szükséglet. A baba számára hozzátartozik fizikai, lelki és szociális fejlődéséhez. Az anya testközelsége erősíti a baba biztonságérzetét, kötődés kialakulását. Ráadásul, a babák többsége nagyon könnyen megnyugtatható egy hordozókendőben, legtöbbjük nagyokat alszik ringatózva, az édesanya szívverését hallgatva. Az édesanya számára is nagyon fontos kisbabájának testközelsége. Tudja a babát simogatni, nézegetni, puszilgatni. Emellett jó érzéssel tölti el, amikor a babája érdeklődően figyeli őt vagy boldogan nézelődik a világban. A hordozás lehetőséget ad arra, hogy a babázás ne jelentsen akadályt bármely egyéb tevékenységében. Segítségével könnyedén összehangolhatók a baba és az anyuka személyes igényei.

A babahordozás újszülött kortól kb. akár 1,5 éves korig is lehetséges. Az elöl hordás 4 hónapos korig, vagy 5-7 kg súlyig tart, utána oldalt vagy háton hordás lehetséges. Egyes hordozók alkalmasak akár 4 éves kisgyermek hordozására is.

Fontos azonban figyelembe venni az alábbiakat:

1. Az édesanya állapota meghatározza, hogy mikor és mekkora súlyt cipelhet. A szülés utáni állapota és fizikai adottságai is befolyásolják a hordozás mértékét. Kifejezetten fontos a helyes hordozási technika is. Ez nemcsak a kényelem, hanem a helyes testtartás megőrzése, tehát az ortopédiai problémák kialakulásának elkerülése miatt is kulcskérdés.

2. Minden esetben kulcsfontosságú szempont a baba anatómiai elhelyezkedése és megfelelő rögzítése. A baba fejlődésével párhuzamosan kell megválasztanunk a hordozó típusát és azt, hogy abban a babát milyen pozícióba helyezzük el benne. Azt, hogy milyen típusú hordozó mekkora babának, milyen testhelyzetben ajánlott, a gyártó irányelvei határozzák meg. Ha a megvásárolt hordozó helyes használatát elsajátítjuk, biztosak lehetünk benne, hogy babánkat úgy hordozzuk, hogy testi fejlődését is támogatjuk. (Figyelem, egy általános alapelv: tilos a babát arccal kifelé hordozni).

3. A helyes babahordozási technika a baba és az édesanya szempontjait is magába foglalja. Ennek értelmében, a legfőbb kritérium a baba megfelelő alátámasztása. A feszesen, megfelelően szorosra kötött kendő körülöleli a babát, segítségével a gyermek szinte „lebeg”, miközben az anya helyes testtartása is lehetővé válik. A megfelelően rögzített baba súlya egyenletesen oszlik el az egész törzsön. A két test súlypontja valójában egy. Így nem kényszerülünk a súlynak ellen tartani. Ha a helyes testtartással hordozzuk a babát, akkor nem terheljük túl a gerincet, sőt, a mély hátizmok megerősítésével jót is teszünk.

Csak ezek után beszélhetünk arról, hogy milyen célra – gyaloglás, futás, házimunka alkalmas az adott hordozó.

A babahordozós gyaloglás közben elegendő követni a gyaloglás általános technikáját, figyelembe véve a helyes hordozásra vonatkozó előírásokat.

  • Gyaloglás babakocsival

Kifejezetten kellemes program. Feltölti az édesanyát, és megnyugtatóan hat a babára. Az utazó apróság sokszor el is alszik a friss levegőn, ami kifejezetten jótékonyan hat idegrendszerének fejlődésére. Amíg pedig ő pihen, az édesanya is végre élvezheti a békét és nyugalmat. Ilyenkor kicsit olyan, mintha visszanyerné rég vágyott szabadságát.

Nem érdemes telefonálással, vagy más tevékenységek elintézésével megzavarni a sétát. Ehelyett bolyongjunk inkább csak úgy céltalanul, átélve a séta adta élményeket. A gondolatűzés ily módja jótékonyan hat a kimerült édesanyára.

A babakocsi tologatása közben is tudatosan figyeljünk a helyes testtartásra és a gyaloglás technikájára.

Csoba Ildikó
testnevelő tanár
kismama
www.tuttifitti.hu