Karácsonyi vendégváró receptötletek

Fotó: 123rf.com

Amikor összegyűlik a család mindenki szeretne minél finomabb és különlegesebb ételekkel kedveskedni. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni és néhány igazán finom receptet ajánlani.

Beigli

(Herczegné Kruczler Éva)
Hozzávalók:

  • A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1/2 dl tej, élesztő, só, 1 dl tejföl.
  • A töltelékhez (1 rúdhoz): 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 3 evőkanál baracklekvár, 3 alma.

Elkészítés: A liszttel, a vajjal, a tejben feloldott élesztővel, csipet sóval és a tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtva megtöltjük.Diós töltelék: A cukorból és a tejből főzött szörpbe belekeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a hámozott szeletelt almát.A mákos töltelék ugyanaz, csak dió helyett darált mákot kell használni.

pixabay

Bögretészta

(Dr. Krenácsné Szarvasházi Éva)
Hozzávalók:
1 tojás, 1 pohár porcukor, 1 pohár tejföl, 1 pohár darált dió, 1 pohár liszt, sütőpor, mazsola, citromhéj, pici só
Elkészítés: Az anyagokat sorrendben összedolgozzuk, majd őzgerincformában kisütjük.
 

Püspökkenyér

(Herczegné Kruczler Éva)
Hozzávalók:
4 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 6 dkg mazsola, dió, csokoládé, ánizsmag.
Elkészítés: A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet a sütőporral és a tojások habját. Utána ízlés szerint hozzákeverjük a mazsolát, a durvára vágott diót, a csokoládét, az ánizsmagot. Őzgerincformában sütjük.

pixabay

Néhány sós finomság

A sütőben már sül a finom karácsonyi hal, a tűzhelyen rotyog a forralt bor. Itt az ideje, hogy a ropogtatnivaló vendégváró sós sütiről is gondoskodjon a háziasszony.

  • Sajtos rúd (Pogácsásné Kis Katalin)

Hozzávalók: (élesztő helyett szalalkálival!)
1/2 kg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg reszelt sajt , 1/2 csomag szalalkáli, 2 kávéskanál só, 2 dl tejföl.Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk 1 tojással és a reszeltsajt felével. Fél centiméteresre kinyújtjuk, derelyevágóval csíkokat vágunk belőle. Megkenjük a másik tojással, megszórjuk sajttal és megsütjük.

  • Fokhagymás kifli (Dr. Kosztolányi Gyuláné)

Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 marék só, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál olaj
Elkészítés: Az élesztőből kis vízzel megfuttatott kovászt csinálunk, majd a liszttel, a sóval, a cukorral, a tojással, 1/2 l langyos vízzel jól kidolgozott kelt tésztát készítünk. 4 cipót formálunk, kelesztjük. Utána kerek lapot nyújtunk, amit 8 részre (cikkekre) vágunk. A turmixban a fokhagymát az olajjal összevegyítjük, megkenjük a háromszög alakú cikkeket és feltekerjük, kiflit formázva belőlük. A tetejét is megkenjük olajos fokhagymával, majd megsütjük.
Ajánlás: A kifliket szezámmaggal vagy köménymaggal is megszórhatjuk.
 
(Rendhagyó szakácskönyv – patikusok receptjei)