Gyerekmenü is kerüljön az asztalra!

Fotó: 123rf.com

A szülőknek figyelni kell arra, hogy az asztalra „gyerek menü” is kerüljön, mivel a felnőtteknek készült ételektől később komoly egészségügyi problémájuk lehet, mint például a magas koleszterin vagy a vitaminhiány!

Koleszterinbomba és vitaminhiány

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek fele a rossz „felnőtt étrend” miatt a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ilyen kicsi korban megalapozzuk – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felmérésből.  A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben. Pedig a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek étrendre” volna szüksége.

A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból. Megoldást jelentene a kicsik számára kifejlesztett koleszterinszegény, de vitamindús élelmiszerek fogyasztása is.

Fotó: 123rf.com

Sok a koleszterin és a hús

Magyarországon minden második felnőttnek magas a koleszterin szintje, ez a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb kiváltó tényezője. A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A szakértők régóta hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelni a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is termel koleszterint. Megdöbbentő adat, hogy az 1-3 éves magyar gyermekek 50 százaléka a rossz „felnőtt étrend” miatt a kritikus felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, így a későbbi magas szintet már ebben a korban megalapozzuk.

A C-vitamin köztudottan immunerősítő, ezért az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell a vitaminban dús táplálkozásra. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti. Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan kb. 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.

Fotó: 123rf.com

„Gyerek étrend”

A szakemberek azt javasolják, hogy kampány-szerű vitaminadagolások, étrend-kiegészítők helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsi szükségleteit.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a korban a kisgyermekek többsége válogatós, így a szülőknek nagy kihívást jelent az egészséges táplálás. Mégis azt kérjük, ne a baba, hanem a mama diktáljon” – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.

  • Rengeteg zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek (gőzölés, párolás, rövid ideig tartó főzés) jelentenék a megoldást. A szülőknek gyakorta trükkökhöz kell folyamodniuk azért, hogy a kicsi megegye a zöldségeket és így hozzájusson a szükséges vitaminokhoz.
  • Az édesanyák számára segítség lehet az 1-3 éves korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek fogyasztása, mivel ezek ízvilágát a kicsik általában kedvelik.

Forrás: Avantgarde