A karácsonyfa-díszítésben is vannak divatok?

Fotó: 123rf.com

Piros, barna, narancssárga, kék, ezüst vagy esetleg ezeknek a keveréke? Ahány ház, annyi fadíszítési szokás, de azért itt van néhány klasszikus összeállítás a bizonytalan vagy kezdő díszítőknek.

A divat nem csak az öltözködésben, a zenében, a sminkben, hanem az utóbbi években az ünnepekben is szerepet kap. Ez az idei karácsonyra hatványozottan igaz, hiszen a megszokott karácsonyfa díszítési stílusok mellett két, teljesen új irányzat is megjelent.

Míg régebben az ünnepek közeledtével elsősorban a nagy bevásárlásra, és ajándékozásra koncentráltak az emberek, a karácsonyfát pedig mintegy szokásos kötelességként öltöztették fel a régi díszekkel, addig az elmúlt években a szeretet ünnepére való készülődés új értelmet, nagyobb szerepet kapott. Ez a lakberendezésben is megnyilvánul, hiszen az emberek minden helyiségben megtalálják a díszítési lehetőségeket, és már az advent közeledtével egyre szebbek lesznek a lakások. Az asztalokra karácsonyi terítő kerül, a székekre a terítőhöz illő, ünnepi huzat. Fenyőágból készült asztali díszek, adventi koszorú, gyertyák, mécsesek teszik szebbé az ünnep közeledtét.

Green Apple és Mocca

Általában hat stílusirányzat figyelhető meg a karácsonyi piacon, amelyeken belül a trendi, a hagyományos, az extrém, az elegáns, és a visszafogott stílus kedvelői egyaránt megtalálják a legjobban tetsző karácsonyi dekorációt. A Green Apple és a Mocca kiemelkedően népszerű. Ez köszönhető annak, hogy az utóbbi időkben a vásárlók egyre több zöld színű lakberendezési terméket vásárolnak – nem ritka a zöld bútor, vagy ülőgarnitúra -, melyhez harmonizál a Green Apple stílusú karácsonyfa is. A Mocca irányzathoz tartozó színek, a barna árnyalatai rendkívül közkedveltek a mindennapokban, elég csak a kávézók meghitt barna tónusú színeire gondolni. Ez egyre inkább megfigyelhető a lakások berendezésében, amelyhez telitalálat a Mocca színeiben pompázó karácsonyfa.

Paradise és Blue Moon

A Green Apple és a Mocca stílus mellett már ismert és kedvelt az arany, a narancssárga keverékét felvonultató Paradise stílus, amely a meleg színeket helyezi előtérbe, míg a Blue Moon névre hallgató irányzatnál a kék, a fehér és az ezüst dominál, amely meglehetősen hideggé, távolságtartóvá, de roppant elegánssá teszi a karácsonyfát.

Classic és Snowflake

A Classic – mint ahogy a neve sugallja – a hagyományos karácsonyi színeket, a pirosat, a zöldet és az aranyat, míg a Snowflake a fehér, havas tájat idézi.
Ezen irányzatokon belül csak akkor lesz harmonikus az egész lakás, ha a dekoráció és a karácsonyfa is hasonló stílusirányzatot képvisel.

Válasszunk ízlésünknek megfelelő karácsonyfa-díszítési stílust, de tartsuk szem előtt a lakásunk berendezését is!