Így válasszunk gyerekbútort

Gyermekeink órákat töltenek el az iskolában és otthon a széken ülve, az asztal mellett, de hogyan? Az iskolai bútordarabokat nem válogathatjuk meg, de legalább annyit számít, az otthon eltöltött több óra!

Gyermekünk testmagassága az első osztálytól a középiskola végéig sokat változik, ami egyszer jó, az a következő alkalommal már vagy nagy, vagy kicsi. Mit tudunk tenni? Nem cserélhetünk folyamatosan garnitúrákat, de vásárolhatunk olyat, ami követi gyermekünk testi változásait. Az ergonomikus asztalok méretei igazodnak a gyermek igényeihez, „vele nőnek” az állítható magasságnak köszönhetően. Így nem kell soha görnyedni vagy nyújtózkodni, a vállak lehetnek lazák, lehet megfelelő helyzetben a hát és a nyak.

Jól ülni fontos

Az ergonomikus székek szintén igyekeznek megfelelni ennek a funkciónak, de fontos azok megfelelő használata! Egy jó széken, ha hátracsúszunk az ülőfelületen, meg tudjuk hátul támasztani úgy a medencecsontunk tetejét és a derekunkat, hogy a talpunk kényelmesen lent marad. Fontos, hogy ez a pozíció fenn tudjon maradni a tanulás bármilyen mozzanata alatt. Hátul a támla csak olyan magas, hogy mozgásában már nem akadályozza a lapockákat. A szék ülőfelületének comb alatti része gömbölyített, így nem nyomja a combokat és nem gátolja a vérkeringést. Az ülő felület legyen kemény, mert ez dolgoztatja a medencefenék izmait, segítve a helyes tartást, megelőzve pl. az aranyeret. Egy puha felület magától megtart, ott az izmok nem dolgoznak. A medencefenék, ilyen esetben bemelegszik és ez férfiak esetén nem kedvez, a prosztatának.

Miért jó nagylabdán ücsörögni?

Gyermekeknél érdemes az ülő szabadidős elfoglaltságok idején bevezetni a nagylabdán való ülést, ami nemcsak a helyes testtartást, hanem a gyermek megfelelő pszichomotoros fejlődését is javítja. A labdán való folyamatos egyensúlyozás, minden pillanatban átmozgatja a megfelelő izmokat, segíti az egyensúlyérzék és a koordináció javulását, javítja a figyelem megtartását. Terápiás céllal is alkalmazzák pl. tanulási zavarokkal vagy hiperaktivitással küzdő gyermekeknél. A helyes testtartás érdekében fontos a testmagasságnak megfelelő átmérőjű labda kiválasztása. A labdán való ülésnél is fontos szempont, ha a labda tetején ülünk, akkor a talpunk támaszkodjon teljesen a talajon. Térdünk és csípőnk derékszögnél nagyobb 100–110 fokos szögben álljon.

Dr. Zsiska Beáta
reumatológus, holisztikus orvos
Regenero Egészségház
1133 Budapest, Kárpát u. 14.
regenero@upcmail.hu
06-1/781-2224
www.regenero.hu