Mikor kezdhet egy fiatal szexuális életet élni?

A szexualitás nagyon fontos örömforrás, ráadásul a modern fogamzás-gátló módszerekkel már a biztonságos védekezés is megoldott. Ugyanakkor tudnotok kell, hogy minél korábban kezdi valaki a szexuális életet, annál több problémája, nehézsége lesz e téren az életében. Ez tény, melyet számos vizsgálat igazolt.

A biológiai érettség nem jelenti egyben a lelki érettséget is. A testi szerelem annál sokkal gyönyörűbb, hogy csak a “hecc” a vagánykodás miatt próbálják ki. Vannak lépcsők az életben, kapcsolatokban, melyeket nem lehet átugrani, vagy ha megtesszük, félő, hogy visszahozhatatlanul elvesztünk valamit. A szerelem minden egyes szakaszának megvan a maga varázsa, nem is beszélve a meggondolatlanul bekövetkező aktusok testi és lelki rombolásáról. A szeretkezés mély és kölcsönös vonzalom nélkül akár taszító is lehet. Az alkalmatlan körülmények nehezítik a feloldódást egymásban, s az első rossz élmény az egész későbbi szexuális életre rányomhatja bélyegét.

A randevútól a beteljesedésig, avagy asztaltól az ágyig

A másik nem iránti érdeklődés, a párválasztás több szakaszban zajlik. Az első találkák alkalmiak, véletlenek, később alakul ki az “együtt-járás”, a rendszeres randevúzgatás. A lányok elvárása, hogy kényeztessék őket, “udvaroljanak”, virágot kapjanak, hazakísérjék őket.

A fiúk magatartásában több a társadalmilag is elfogadott agresszió, birtoklási vágy, ők tehát igyekeznek a “lényegre térni”. De ma már ez a két hagyományos viselkedésminta sem különül el ilyen élesen. Gyakran felcserélődnek a szerepek, s a lányok is könnyen belemennek a kalandba, sőt ők keresik az élményeket, részben a kíváncsiságtól hajtva, részben így akarnak érzelmeket kiváltani, kapni. Sokszor ők udvarolnak a fiúknak, ma nem ritka, hogy a lány telefonál, ő vesz ajándékot, kér randevút. Sokszor annyira “rámenősek”, hogy a fiúknak már nem is hagynak teret a kezdeményezésben. A túlzott aktivitás a lányok részéről a fiúk passzivitásához vezet.Pedig a hagyományos női szerep némi visszafogottságot feltételez, mely fokozza a hódítási kedvet a férfi részéről. Persze egyenjogúság van, de jó, “ha a férfi, férfi marad, s nő a nő”. A kierőszakolt kapcsolat, mely sokszor a lányok dependencia igényéből fakad, semmi jóra nem vezet.

Mennyi időt várhatnak a fiatalok az első szeretkezéssel?

Nincs recept, nem lehet az órát figyelni, és ahhoz igazodni. Biztos, hogy hetek, talán hónapok kellenek ahhoz, hogy megismerjék a másikat, s olyan közel engedjék magunkhoz, hogy összeolvadjanak, annyira megbízhassanak benne. Persze a megismerés a szeretkezések során tovább mélyül, ez is egy módja a másik teljes fel-térképezésének. S az is bizonyos, hogy a kapcsolatokat tanulni kell, elegendő tapasztalat alapján tudjuk saját s a társunk reakcióit megbecsülni, így tudjuk azután értékelni, akit választunk. De nem kell minden kapcsolattal a végsőkig, az ágyig eljutni.

Mi kell ahhoz, hogy a szerelmeskedés működjön?

A legfontosabb a vágy, és mi tagadás, ebben az első hatásokat a külső adja. A szép test, csinos külső hívja a fel a partner figyelmét. Persze a szépség nagyon szubjektív fogalom. Érdekes, hogy sokáig kutatták az állatvilágban a kutatók, hogy milyen alapon választanak párt maguknak a fecskék. Kiderült, hogy a számunkra látszólag egyforma hímek közül a nőstény azt választja, amelyiknek farktollai legszimmetrikusabbak, számára az a “legszebb”.Ennek valószínű háttere, hogy a szimmetria a genetika alaptörvénye, úgy egyben a legjobb genetikai állományú egyed nyer jogot az utódnemzésre. Tulajdonképpen más fajoknál a nőstényért folyó csata ugyanezt a célt szolgálja. Az embereknél árnyaltabb a helyzet, de a külső szerepe itt sem elhanyagolható. Vágy nélkül nem jöhet létre harmonikus testi kapcsolat.A szexualitás ingereinek két fő ingerútja a szaglás és a tapintás idegi pályája. Előbbivel ritkán számolunk, mert embernél a szaglás nagyon háttérbe szorult. Pedig ha nem is tudatosul, döntő szerepe van. Biztos jele vonzalmunknak, ha szerelmünk bőrének szagát szeretjük. A tapintás talán már érthetőbb, a simogatás, ölelgetés mindkét fél vágyát fokozza.Különleges szerep jut a csókolózásnak. Ez már egy igazán bensőséges állapot, egymás nyálának, leheletének érzékelése megmutatja, el tudjuk-e fogadni a másikat, tudunk-e neki örömet szerezni. Az ajkak és a nyelv a legérzékenyebb erogén zónák közé tartozik, nélkülözhetetlen a vágy fokozásához. Fontos mérföldkő, a csókolózás után a nemi kapcsolat elmélyülhet, de az is lehet, hogy abbamarad, nélküle nem képzelhető el jó szeretkezés.

A párhelyzet két ellenkező nemű, neveltetésű és karakterű ember alkalmazkodási próbája. Az együttes nemi viselkedést tanulniuk kell: vágyaikat, igényeiket módosítani, a partnerhez igazítani. A közös szokásrendszereket kialakítani nem könnyű és nem gyors folyamat. A kezdetben hiányzó rutint pótolja az érzelem. A szerelem, az egymás kívánása, az erotikus kísérőjelenségek – jó esetben – legyőzhetik azokat a kiábrándító érzelmeket, amelyek gátjai lehetnek a harmonikus szexuális kapcsolat megtanulásának, az egymást tanulmányozó kísérletsorozatnak. Ennek célja a későbbi dinamikus sztereotípiák rögzülése, a begyakorlottság biztonságot nyújtó jó érzése.

www.tinivagyok.hu