Tápszerek útvesztőjében

Ha nem tud szoptatni az anyuka, vagy kevésnek bizonyul az anyatej mennyisége, akkor tápszerhez kell nyúlni. A kínálatot felmérve, ember – anya – legyen a talpán, aki eligazodik a tápszerek útvesztőjében.
A választás során a következő dolgokat kell figyelembe venni:
1. a csecsemő kora
2. tejallergia kérdése
2/a. kialakult tejallergiás a csecsemő
2/b. nagy kockázatú csoportba tartozik allergia szempontjából
2/c. normál rizikójú csoportba sorolható allergia szempontjából
3. egyéb emésztőrendszeri problémák
– laktóz-intolerancia, más néven tejcukor-érzékenység
– reflux-betegség

1. A kicsi kora

A csecsemő kora alapján történő választásban a tápszerek csomagolásán szereplő számok (0; 1; 2; 3) az iránymutatók, de azt is feltüntetik a csomagolásokon, hogy legkorábban hány hónapos kortól adható az adott tápszer. Sok esetben a „Start” szó utal arra, hogy a készítmény már újszülött kortól alkalmas. Léteznek koraszülötteknek adható tápszerek is.

2. A bébi tehéntej-allergiáját figyelembe véve

2/a. Ha kialakult tejallergiás a baba
A tehéntejben többféle fehérje található, a legnagyobb mennyiségben a kazein fordul benne elő. Bizonyítottan tehéntej-allergiás csecsemőnek nem adható olyan tápszer, amely a tehéntej allergizáló fehérjekomponenseit tartalmazza. Azaz, ne kapjon a tehéntej-allergiás csecsemő olyan készítményt, aminek az összetevői között sovány tej, demineralizált savópor vagy savófehérje szerepel,- ezek ugyanis mind allergiát okoznak a tehéntej-allergiás kicsiknél.

  • Hogyan tüntethetők el az allergén komponensek a tejből?

Amennyiben enzimatikus úton bontásra kerülnek a tejfehérjék, akkor a bontás fokától függően léteznek:
– részlegesen hidrolizált fehérjét, azaz kisebb-nagyobb peptid-darabokat tartalmazó tápszerek
– extenzíven hidrolizált, azaz kicsi peptid-darabkákat tartalmazó tápszerek
– teljes mértékben hidrolizált, azaz aminosav-alapú tápszerek.

Minél nagyobb mértékben hidrolizálnak egy adott fehérjét, az annál inkább elveszíti allergén jellegét, és annál kisebb valószínűséggel okoz allergiát. Az aminosav-alapú tápszerek a lehető legnagyobb mértékben lebontva tartalmazzák a szervezet számára fontos fehérjéket. Igazoltan tehéntej-allergiás csecsemőknek aminosav-bázisú tápszerek adandók.
Tehéntej-allergiás csecsemőknél másik lehetőség a szójatej-alapú vagy rizs-hidrolizátumot tartalmazó tápszerek alkalmazása. Bár a szója- és rizsalapú készítmények tápértékileg megfelelők, tény, hogy a szója-bázisúak tolerálhatósága féléves kor alatt nem mindig kielégítő, így 6 hónapos kor alatt nem javasolják az alkalmazását. Azoknál a csecsemőknél, akik nem fogyaszthatják a tehéntejet, semmi garancia arra, hogy a kecsketejjel vagy a szamártejjel sikeresen lehet őket táplálni. A kecsketej és a szamártej tolerálhatóságát a tehéntejével összehasonlító tudományos vizsgálatok eredményei meglehetősen ellentmondók.

2/b. Ha a kicsi a  nagy kockázatú csoportba tartozik allergia szempontjából
Azoknak a csecsemőknek, akik (még) nem tehéntej-allergiásak, de allergiás megbetegedések szempontjából a nagyobb rizikójú csoportba tartoznak, mert egy vagy mindkét szülőjük valamilyen allergiás megbetegedésben szenved, az extenzíven hidrolizált tehéntejfehérje-alapú tápszerek bizonyulnak a jó választásnak.

2/c. Ha a bébi a  nagy kockázatú csoportba tartozik allergia szempontjából
Azoknál a csecsemőknél, akik nem tehéntej-allergiásak és a családjukban, a szüleiknél sem fordul elő allergia, azaz a normál allergia-rizikójú csoportba sorolhatók, a hagyományos tápszerek megfelelők. Ebben az esetben semmi szükség hidrolizátumokra, szójatej vagy rizstej alapú tápszerekre, nem jelent problémát, ha sovány tej, demineralizált savópor vagy savófehérje szerepel az összetevők között.

Sokan – helytelenül – ragaszkodnak a hipoallergén tápszerekhez, még akkor is, ha arra nincs szüksége a gyermeküknek. Az ő megnyugtatásukra szolgáljanak azok a 2014-ben közzétett, széleskörű nemzetközi tudományos vizsgálatokkal és kutatásokkal alátámasztott eredmények, amik alapján az allergének kerülése nem vezet a későbbi allergiás megbetegedések kockázatának csökkenéséhez. Sőt, egyes tanulmányok alapján az allergénekkel (pl. tehéntej fehérjéi) való minél korábbi találkozás még hozzá is járul a gyermek- vagy felnőttkorban létrejövő allergiás megbetegedések valószínűségének csökkentéséhez.

3. A csecsemő esetleges emésztőrendszeri problémái alapján

Lényeges megjegyezni, hogy a tejcukorérzékenység (= laktózintolerancia) nem azonos a (tehén)tejallergiával! Tehéntej-allergia esetén a tejfehérje allergizáló hatása okoz panaszokat, a tejcukorérzékenység esetén pedig a tejcukor (=laktóz). Igaz, a kettő kórkép gyakran fordul elő együtt.
Ennek értelmében laktózintoleranciás csecsemőnél tejcukrot nem tartalmazó (=laktózmentes) tápszert kell használni.

Refluxra hajlamos csecsemőknél a speciális „AR” tápszerek enyhítik a tüneteket; a tápszeres dobozokon található „AR” rövidítés az „anti-reflux” = reflux ellenes szóból ered. Ezek a készítmények a normál tápszereknél sűrűbb, pépesebb állaguknak köszönhetően javítják a panaszokat.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész