Biztonságos étkezés a lisztérzékenyek számára

A coeliakia, más néven lisztérzékenység egyre több családot érint Magyarországon is. A coeliakia egy felszívódási zavar, amit a genetikailag fogékony emberek esetében az étkezéssel bevitt (gabonafélékben található – búza, árpa, rozs ) glutén nevű fehérje vált ki. Ez a betegség sajnos nem nőhető ki, és kizárólag egy élethosszon át tartó, szigorú diétával tartható kordában. Amennyiben az érintett személyek betartják a diétát, teljes életet élhetnek természetesen. (Forrás: LÉOÉ)

Ez a betegség a mindennapok során nagyon szigorú körülményeket követel meg az érintettektől. Nem csak a gluténmentes alapanyagok fogyasztására kell odafigyelniük a betegeknek, hanem arra is, hogy az elfogyasztott ételek ne érintkezzenek véletlenül sem gluténnal szennyezett eszközzel, vagy más ételféleséggel. Ezeknek a feltételeknek a biztosítása nem csak az otthonokban okozhat problémát, bár a háztartásokban gyorsan belejönnek az új szabályok alkalmazásába az érintettek.

A házon kívüli étkezés nagyon nehéz a gluténérzékenyek számára

A házon kívüli étkezések megszervezése viszont sokkal nehezebben megoldható. Az éttermek, menzák többsége ugyanis nincs tisztában a keresztszennyeződés-mentes konyha kialakításával, és ennek fontosságával. A gluténmentes alapanyagok ismerete sem elégséges, hiszen a glutén számtalan félkész, és készételben rejtett módon megtalálható, amik komoly problémákat okozhatnak a lisztérzékenyek számára. Amennyiben egy vendéglátó egység biztonságos, gluténmentes étkezést kíván biztosítani, úgy gondoskodnia kell számos feltételről. Úgy, mint elkülönített konyharész, külön eszközök, gluténmentes alapanyagok, amiket (főként gabonaipari termékek esetében) gluténmentes környezetben csomagolnak, külön mosogató, külön tálalóeszközök, stb. Egy kész, működő konyhában valljuk be, nem könnyű feladat biztonságosan gluténmentes ételt az étlapra tenni, ha ezek a feltételek nem adottak. Az ajánlott éttermek listáit az érintett szervek (LÉOÉ, LIFE, és egyéb tag- és regionális szervek oldalain lehet megtekinteni.

Gluténérzékenyek konyhája a KÖLESBEN

2013. augusztusában nyílt meg Budapesten, a VII. kerület, Kertész utca 41. szám alatt a Köles a Reform Konyha menza, ahol csak és kizárólag gluténmentes ételekkel várják a vendégeket az üzemeltetők. A konyhát Hadarik Rita (gasztroblogger) és Juhász Krisztina üzletasszony nyitották. A tulajdonosok kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyagok biztonságára, így a Kölesbe csak gluténmentes hozzávalók kerülhetnek be. Az ételbár sikerét példázza, hogy szájról-szájra terjed a jó híre, és számos nemzetközi coeliakia térképre is felkerült már, így külföldi lisztérzékenyek is célirányosan érkeznek hozzájuk. 2014. februárban a tulajdonosok Budapest belső kerületeiben elkezdték az ebéd házhozszállítást is.

Információk:
www.facebook.com/koleskonyha
www.koleskonyha.hu

Hadarik Rita

gasztroblogger