Egészségesebben az ünnepek alatt

Fotó: 123rf.com

Gondoljunk máshogy a karácsonyra! Ha modernizáljuk az ünnepi menüt, a karácsonyi és szilveszteri vacsorák után is formában maradhatunk! Lássuk, mit ajánl a dietetikus erre a különleges időszakra!

Az ünnepek alatt sok-sok finom, de általában magas zsír-és cukortartalmú étel kerül az asztalra ezért sajnos gyakran kell kellemetlen „mellékhatással” számolnunk. Tudatosan válogatott hozzávalókkal, és az ünnepi menü korszerűsítésével nemcsak vacsora közben, hanem utána is jól érezhetjük magunkat.

  • Kezdjük azzal, hogy minél alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat használunk. A kalóriadús ételek mellőzése abban is segít, hogy a desszertet is élvezni tudjuk.
  • Amennyiben előételt is felszolgálunk, érdemes könnyed étvágyfokozókban gondolkodni. Hús és hal mellé tálaljunk gabonaféléket pl. vadrizst, vagy házi pürét (nem csak krumpliból, de akár brokkolival vagy sütőtökkel kombinálva) esetleg lencsét, babot, mert ezek kiváló rost-, vitamin- és ásványforrások. Alufóliával pedig egyszerűen, gyorsan, valamint zsírszegényen elkészíthetőek az ételek.
Fotó. 123rf.com

Igyunk sokat

A megfelelő folyadékfogyasztás segít a plusz kilók elkerülésében, ezért az ünnepi időszakban különösen fontos odafigyelni arra, hogy eleget igyunk. Az ünnepi vacsoránál is fogyasszunk minél több folyadékot, elsősorban ásványvizet. A magyarázat egyszerű: a folyadékbevitel hozzájárul a jóllakottság érzet kialakulásához, s így elősegíti, hogy kevesebbet együnk. Emellett az ásványvíz-fogyasztás az ásványi anyagok felszívódásának és kiegyensúlyozásának a legtermészetesebb módja.

Az alkoholos italok is az ünnepi asztal szinte állandó vendégei. Nem is szükséges elzárkózni előlük egészségünk megőrzése érdekében, mindössze a mértékletes fogyasztásra kell odafigyelni. De meglephetjük vendégeinket egy különleges koccintanivalóval is: a szokásos pezsgő helyett kínáljunk buborékos vizes koktélt, amely alkoholmentes és kalóriaszegény.

Hogyan kerülhetjük el a dehidratáltságot a téli időszakban?

A szomjúságérzet már egy enyhe fokú, 1-2%-os folyadékhiány jele – mondja Szőcs Zsuzsanna dietetikus szakértő. Azonban már ilyen kismértékű veszteség is okozhat például fejfájást, fáradtság érzést és dekoncentrációt. Testünk ilyen és ehhez hasonló jelzéseire azért is érdemes figyelnünk, mert pl. sokszor valójában nem is éhesek, csak szomjasak vagyunk, amely így akár egy pohár víz elfogyasztásával orvosolható. A folytonosság pedig azért fontos, hogy állandóan „dolgoztassuk” a vesénket, amely a salakanyagok kiürítésben segít.

Fotó: 123f.com

Az egyik fő szabály télen is a napi ajánlott kb. 1,5 liter, azaz 8 pohárnyi víz fogyasztása, amely fizikai tevékenység esetében – séta, síelés, szánkózás – bátran lehet 1-2 pohárral több is. Különösen ügyeljünk a folyadékpótlásra, ha a szabadban tartózkodunk: hidegben a verejtékezés jelei kevésbé láthatóak, de azért szervezetünk ilyenkor is dolgozik; ez pedig folyadékveszteséggel jár. Ugyanekkora figyelmet kell fordítani az ivásra egy jól fűtött meleg szobában is, mert a száraz levegő miatt testünk gyorsabban megszomjazik. A dehidratáltság elkerülésében segít, ha figyeljük mennyi folyadék fogyott a palackból. Emellett érdemes magas víztartalmú ételeket is fogyasztunk: leveseket, lédús gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek felmelegítenek, ezen kívül a vitaminpótlásban is segítenek.

Ne pazaroljuk a vizet!

Mára nagyon fontossá vált, hogy megtanuljunk takarékoskodni vízkészleteinkkel. Íme néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni, nemcsak nekünk, hanem gyermekeinknek is!

Egy magyar ember naponta 120-130 liter vizet használ fel. Ez a mennyiség azonban kis odafigyeléssel nagy mértékben csökkenthető. Figyeljünk oda vízfogyasztásukra és építsük be a környezettudatosságot ne csak a mi, hanem gyermekeink, családtagjaink mindennapjaiba is. Tippek nekünk és gyermekeinknek:
1. Inkább zuhany, mint fürdés! Ezzel sok víz megspórolható, mert míg egy 4-5 perces tusolással 30-80 liter vizet használunk el, addig egy fürdésnél akár 150-200 liter is elfolyik.
2. Tusfürdő helyett érdemes szappant használnunk, ami gyorsabban és könnyebben leöblíthető, így kevesebb víz szükséges a mosakodáshoz.
3. Fog- és hajmosás közben ne folyjon a csap! Nem is gondolnánk, hogy három percig zubogó vízzel 36 darab 1 literes üveg tölthető meg.
4. A toalett öblítésére használt vízmennyiség csökkenthető, ha olyan öblítő rendszert alkalmazunk, amelynél ez szabályozható.
5. A mosogatógép takarékosabb, mint a kézi mosogatás. Előbbi több étkezés koszos edényeinek megtisztításához átlagosan mindössze kb. 15 liter vizet használ. A kézi mosogatással ennek a mennyiségnek akár 2-3-szorosát is elhasználjuk.