Bébik, kicsik és nagyok

A rágógumi károsítja a fogakat?

A fotó illusztráció: pixabay.com

Sokszor halljuk a szülőktől, hogy a „rágózás” árt a fogazatnak, kiszedi a töméseket, felfújva gusztustalan, az iskolapad lapja alá tapasztani neveletlenség. Mi szülők tudjuk, hogy milyen nehéz a pólókból, farmerekből a beragadt rágógumit kiszedni. De hát divat a rágózás, a haverok befolyása erősebb, a konzervatív szülői intelemnél. De a fogakra is káros?

Egy kis rágógumi történet

Néha azt hisszük, hogy a rágógumizás új keletű dolog. Ez azonban nincs így. A rágógumi története az ókorba nyúlik vissza.

Fotó: pixabay.com

Használ a fogaknak vagy árt?

Napjainkban érvényes álláspont szerint a rágógumi rágásakor a nyálmirigyekben fokozódik a nyálelválasztás, így a fogak öntisztulásában segít, azonban nem helyettesítheti a megfelelő fogmosást. A szájüregben lévő nyál kémhatását is befolyásolja a rágógumi. Nagyon fontos kiemelni, hogy cukormentes, illetve cukorbevonat nélküli rágót használjunk, mert a cukros-nyálas foglepedék savassá válhat. A rágómozgás begyakorlása igen fontos, azonban a rágózás nem helyettesítheti a vitaminokban gazdag, darabos ételek fogyasztását.

A jó rágás, őrlés egyben az élelmiszerek emészthetőségének is egyik faktora. Az utóbbi időben főleg angolszász és finn kutatók nagyobb létszámú gyermek populáción vizsgálták a rágógumi rágása által kiváltott fokozott nyálelváltozás kedvező hatását a fogszuvasodás kialakulásának meggátlására. A kísérleti alanyok a főétkezések után, illetve a főétkezések között rágtak xilit tartalmú rágógumit.

Két éves megfigyelés tapasztalatait összegezve, az étkezések után használt cukormentes rágógumi képes a foglepedék savas kémhatását neutralizálni (semlegesíteni). Ez azért kedvező, mert a savas lepedék kikezdené a fogzománcot. A vizsgálatok eredményeit összegezve a kutatók megállapították, hogy a cukormentes rágógumi használata a kontrollcsoporthoz képest 62 %-os káriesz redukciót (szuvasodás csökkenést) eredményezett, azaz a nem rágógumizó gyermekekhez képest a rágógumizó gyermekek fogszuvasodása 62 %-kal csökkent.

A rágó nem helyettesíti a fogorvost

Figyelem, a rágógumizással nem fedhetjük el a szuvas fogak okozta, vagy más eredetű szájszagot. A szájszag orvosi, fogorvosi kezelést igényel, és nem rágógumizást. Ne használj fogmosás helyett rágógumit!

Dr. Babay Györgyi
gyermek-ifjúsági fogorvos
egészségnevelő szakorvos

Exit mobile version