Erre ügyeljen, ha D-vitamint szed

Napjainkban az intenzív kutatások a D-vitamin egyre több kedvező hatását igazolják. Ma már ismert, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság nem csak a csontok egészséges felépítésének a feltétele, hanem például az immunrendszer működését is kedvezően befolyásolja a D-vitamin. Ennek fényében egyre jelentősebb szerephez jut a D-vitamin-pótlás, egyre többen keresik a gyógyszertárakban a D-vitamin-bevitelt lehetővé tevő szereket.

Amennyiben elegendő napfényhez jut az emberi szervezet, akkor a D3-vitamin előállítása a bőrben történik, koleszterinből. A képződött D3-vitaminból a májban és a vesében képződik a tulajdonképpeni aktív hatóanyag, az 1,25-dihidroxi-kolekalciferol.

A különféle D-vitamin-tartalmú gyógyszerek, étrend-kiegészítők hatóanyaga a D3-vitamin (más néven kolekalciferol).

Mire érdemes ügyelni, ha valaki D-vitamin-tartalmú patikaszert szed?

  • A D-vitamin mennyiségét jellemzően nem grammokban, hanem ún. nemzetközi egységekben (rövidítve NE) adják meg. A készítményeken ennek megfelelően szerepel a dozírozás.
  • A vényköteles D-vitamin tartalmú szerek gyakran csontépítő hatóanyagot, illetve kalciumot is tartalmak a kolekalciferol mellett. A vény nélküli készítmények között kutatva a multivitaminok szinte állandó összetevője a D-vitamin. Kaphatók azonban „csak” D-vitamint tartalmazó szerek (pl. kapszulák) is a gyógyszertárakban.
  • Hazánkban a két év alatti gyermekeknél a D-vitamin pótlása rutinszerűen történik; napi egy csepp D-vitamint (500 NE) kapnak a csecsemők, kisgyermekek.
  • A potenciálisan D-vitamin-hiányos egyének vitaminpótlásáról is gondoskodni kell: ők a napfényen keveset tartózkodók, az idősek, a csontritkulásos betegek, az alultápláltak, a krónikus bélrendszeri betegségek miatt vitamin-felszívódási zavarral küzdők stb. A napi D-vitamin adag meghatározásához ők minden esetben kérjék kezelőorvosuk, gyógyszerészük segítségét, a napi adag jellemzően 1000-5000 NE között váltakozhat!
  • A szájon át alkalmazott D3-vitamin csaknem teljes mértékben felszívódik az emésztőrendszerből.
  • A D-vitamin felszívódását elősegítik a táplálékban lévő zsírok.
  • Számos gyógyszer képes a D-vitamin jótékony hatásait ellensúlyozni. Kortikoszteroidok (pl. metil-prednizolon) alkalmazásakor a csontritkulás esélye D-vitamin-pótlás mellett is fokozott.
  • Vesekövesség esetén, bizonyos vízhajtók (pl. hidroklorotiazid hatóanyag) és egyes szívgyógyszerek (pl. digoxin) szedésénél a kezelőorvossal kell egyeztetni a D-vitamin alkalmazását, és rendszeres laboratóriumi vizsgálatra, szérum kalcium-szint ellenőrzésre lehet szükség.
  • Mivel a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, az adagolására különös figyelmet kell fordítani,- tartós túladagolása szerteágazó tünetekkel, a kalciumháztartás akár életveszélyes felborulásával járhat, kezelése orvosi feladat.
  • Különösen egyes külföldi országokban (pl. USA) nagy „divatja van” az élelmiszerek pl. tejtermékek D-vitaminnal való dúsításának. Ez azonban kétélű fegyver; a plusz vitamin-bevitel nehezen kalkulálhatóvá teheti a D-vitamin ellátottság meghatározását, a pótlás szükségességének megítélését.

Dr. Budai Marianna PhD

Dr. Budai Lívia PhD

szakgyógyszerészek