Étrend-kiegészítés gyermekeknél

Fotó: gettyimages.com

Hogyan tápláljuk gyermekünket? Ahány anya, nagymama és nagynéni, annyi elképzelés lát napvilágot a gyermekek helyes táplálkozásáról. Az egyik legtöbbet hangoztatott gyermekeknek szóló táplálkozási ajánlás, miszerint friss gyümölcsök naponta többször kerüljenek az asztalra. Mégis sok szülő gondolja úgy, hogy gyermeke vitamin- és ásványi anyag ellátottsága nem megfelelő. A mikrotápanyagok bevitelét étrend-kiegészítők formájában igyekeznek fedezni, melyek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek.

A speciálisan gyermekek számára kifejlesztett étrend-kiegészítők rágótabletta, gélkapszula és koncentrátum formájában is megtalálhatók. A készítmények a szervezet különböző funkcióit hivatottak támogatni és erősíteni, melyeknél kivétel nélkül minden esetben az összetétele (hatóanyagok és azok tartalma) a meghatározó. Legfőbb funkciójuk a vitaminhiány megelőzése, az immunrendszer erősítése; ezen túl egyes termékek koncentráció- és teljesítményjavulást ígérnek, továbbá az iskolai stressz ellen is hatnak.

A szülők körében a vitamin- és ásványianyag-készítmények a legkedveltebbek, melyek a védekezőképesség erősítése mellett kiegyensúlyozott táplálkozás támogatására szolgálnak. Statisztikai adatok szerint minden tizedik gyermek kap rendszeresen valamilyen étrend-kiegészítőt.

Vitamin-túladagolás

A készítmények a legtöbb esetben az összes vitamint tartalmazzák, amely gyakran túllépik a gyermekek számára ajánlott beviteli mennyiségeket. Az is előfordulhat, hogy a napi ajánlott beviteli mennyiség kétszeresét tartalmazzák. A túlzott bevitel nem kívánt mellékhatásokhoz és specifikus tünetekhez vezethet. A vízben oldódó vitaminokat, mint a C-vitamint a szervezet kiválasztja túlzott felvétele esetén, azonban a gyermekek szervezetére ez is megterhelő lehet.

A zsírban oldódó vitaminokat a test raktározza, így vegyes táplálkozás esetén nincs szükség étrend-kiegészítő formájában történő pótlására. Az egyik fontos zsírban oldódó vitamin az A-vitamin, mely nélkülözhetetlen szerepet tölt be az éles látás kialakulásában, azonban túlzott bevitele szédülést, fejfájást, bőrproblémákat és hányást is előidézhet.

Kiss Anna
dietetikus