Vitaminbomba

A cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb téli tápanyagunk, a szervezet számára fontos vitális anyagok tárháza.

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Főleg gyökeréért termesztik, de levelei is felhasználhatók táplálkozásra és gyógyításra egyaránt. Gyökere húsos, körkörösen futó sötétpiros-fehér gyűrűkből áll, felvágva nagyon mutatós. Húsa finom, édeskés ízű, kalóriaszegény, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, magas víz- és rosttartalommal rendelkező gyökérzöldség. Értéke a sötét színű levében és zöld leveleiben (béta-karotin) van. Szép piros színét magas betanin- és antociántartalmának köszönheti. A betanin védi méregtelenítő szervünket, a májat és kordában tartja a bélbaktériumokat. Az antocián mint antioxidáns, véd a szabad gyökök ellen, csökkenti a gének károsodását, és ezzel rákmegelőző, daganatsejt-pusztító, tumorgyógyító hatású.

E-162 a cékla színezéke

Táplálkozás-élettani szempontból a sötétpiros színű példányok a legértékesebbek. Színanyagát, mint természetes és egészséges adalékanyagot (E-162), az ipar gyógyszerek, fagylaltok, gyümölcsjoghurtok, üdítőitalok, felvágottak színezésére használja. Házilag hajfestésre, frissítő-pirosító arcpakolásra, és a húsvéti tojások festésére is beválik. Fogyasztása után a széklet és a vizelet piros elszíneződése természetes jelenség. A gyomorsav és a vastagbél bélflórája a vörös festékanyagot képes színteleníteni (ez jó indikátora lehet a savtúltengésnek). A cékla piros színe ecettel, citrommal élénkíthető, cukorral mélyíthető.

Ezért olyan egészséges a cékla

Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fitó-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban, béta-karotinban. B-vitaminjai és karotinja fokozzák a bőr természetes anyagcseréjét, bőrvédő, bőrfiatalító hatásúak. Vastartalma nem jelentős, de a cékla az a zöldség, melyből a szervezet legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vas a folsavval együtt van jelen, és ezért nem csak jó vérképző, hanem magzatvédő zöldségnek is tekinthető. Káliumtartalma magas, ennek okán jó vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő.

Cholintartalma hat az emésztésre, a gyomor és belek egyenletes működésére, tisztítóanyaga a májnak és a vesének. C-vitaminja véd a vírusok, a megfázásos betegségek ellen. Kalcium-, magnéziumtartalma okán csonterősítő. Szénhidráttartalma csekély, de ezek azonnal hasznosuló egyszerű cukrok (glukóz, fruktóz, szacharóz), ezért a cékla a sportolók, a fizikai munkát végzők erőforrása is lehet. Tele van a ráksejtek szaporodását gátló antioxidánsokkal. A sav-bázis egyensúly, és a máj-anyagcsere folyamatait is szabályozó hatása miatt a nyers cékla kicsavart leve a savtúltengésben szenvedő és a tumoros betegek mindennapi itala lehet. Zsírégető hatását a sárgarépalével kevert változata fejti ki leglátványosabban. A cékla bizonyítottan étvágygerjesztő, lúgosító, epeelválasztást segítő, gyulladást gátló hatású.

Változatosan elkészíthető étel a cékla

A cékla föld alatti gumója, a cukorrépa rokona (mely a répacukor alapanyaga) akár nyersen, akár főve saláta és savanyúság készítésekor sót, cukrot nem igényel, kevés ecettel vagy citromlével savanyítva köménnyel, tormával ízesítve igazi vitaminbomba. Fűszerezve (tormával, fokhagymával, kaporral, köménnyel, babérlevéllel, borssal, mustárral, korianderrel), leves, főzelék és sütemény is készülhet belőle. Föld feletti részét, a béta-karotinban gazdag zöld leveleket nyersen vagy a spenóthoz, a mangoldhoz hasonlóan elkészítve zöldfőzelék formájában is fogyaszthatjuk. Könnyen emészthető, kisbabák 6 hónapos kortól kaphatnak céklás ivólevet, céklaturmixot és céklafőzeléket.

Mint mindent, ezt is csak mértékkel jó fogyasztani

Mivel a cékla oxálsavat is tartalmaz, folyamatosan és nagy mennyiségben fogyasztva hátráltatja a kalciumfelvételt és hozzájárulhat a vesekő képződéséhez. Ezért kisbabáknak csak heti 1-2 alkalommal és csak 100 ml mennyiségben ajánljuk, felnőttnek napi 200 ml-nél több fogyasztása nem ajánlott, és azt is lehetőleg répa- vagy uborkalével hígítva.

Azok számára, akik egészségmegőrzés céljából ennének céklát, de nem szeretik az ízét, rendelkezésre áll a céklakapszula, melyet gyógyszertárak és gyógynövényboltok forgalmaznak.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász