Agyi bénulás gyógyítása őssejt beültetéssel

Megkapta saját őssejtjeit az első magyar, oxigénhiány okozta agyi bénulásban szenvedő kisgyermek, Léna. Kezelését  a szakterület legfelkészültebb orvosai látták el itthon és az amerikai Duke Egyetemi Kórházban.

A múlt év végén Léna és szülei Amerikába utaztak, hogy a kislány Magyarországról elsőként részt vegyen a klinikai kutatás fázisában lévő őssejt kezelésben. A születéskori oxigénhiányos állapot miatt kialakult agyi bénulás, mely Léna esetében is fennáll, egyike azon őssejt kezeléseknek, mellyel ígéretes eredményeket értek el az orvosok világszerte.

Léna és ikertestvére 2011-ben jött világra. Bár a szülés természetesen indult, az első ikerlány, Léna szívritmus-ingadozása miatt az orvosok biztonságosabbnak látták a császármetszést. A kezdeti komplikációk ellenére az első hónapokban mindkét kislány egészségesen fejlődött, ám egyik napról a másikra Léna bal karja és lába merevvé vált, melyet szakemberek szerint az anyaméhben vagy a születéskor kialakult oxigénhiány vagy agyvérzés okozhatott.

Amikor Léna édesanyja értesülést szerzett arról, hogy az agyi bénulás gyógyítható lehet a köldökzsinórvérből származó őssejtek segítségével, a szülők azonnal utánanéztek ennek a lehetőségnek.  S amikor megbizonyosodtak afelől, hogy ez a transzplantáció egy kockázatmentes beavatkozás, úgy döntöttek, belevágnak.

A kezelést megelőzően az őssejtbank szakértői csapata és a gyermekkori agyi bénulás kísérleti gyógyításában világviszonylatban is az élen járó Duke Egyetemi Kórház orvosai megvizsgálták Léna születésekor levett őssejt mintákat. A  laboratóriumban tárolt egységeket mindkét vizsgálat megfelelőnek találta.

2013 decemberében Léna sikeresen megkapta saját őssejtjeit az amerikai kórházban. Miután az orvosok infúzióban beadták a sejteket, a kislány testében azok eljutnak a sérült területekre, ahol elősegíthetik a károsodott agysejtek regenerációját. A kezelést követően nem jelentkeztek mellékhatások, így a beültetés után Léna hamarosan hazamehetett.

„Amikor a sejtek bekerülnek a szervezetbe, hormonokat hoznak létre, amelyek jeleket közvetítenek az agysejtekbe, hogy helyreállítsák az agyfunkciót. Az eddigi tapasztalatok szerint úgy gondolom, leghamarabb három-hat hónapon belül észlelhetünk bármilyen változást.” – magyarázta Dr. Joanne Kurzberg, a Duke Egyetemi Kórház, Gyermek Őssejt Transzplantációs Osztály vezetője.

A szülők előrelátó gondoskodásának köszönhető, hogy az ikrek születésekor levetették a köldökzsinórvért, így a Segítő Kéz Programmal most Léna egyedülálló lehetőséget kapott.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar fel kell használnunk az őssejteket. Gyermekednek mindent szeretnél megadni, hogy segítsd, ezért örülök, hogy éltünk ezzel az életben egyszer adódó lehetőséggel és levetettük Léna köldökzsinórvérét.”- mondta a kislány édesanyja.

Léna történetéről készült filmet az alábbi linken tekintheti meg: http://www.youtube.com/watch?v=NSOLiUe_EwM

Open Communications

szponzorál cikk